Măsurile simple care pot salva un milion de copii anual
Viețile a milioane de copii din țările slab dezvoltate sau în curs de dezvoltare pot fi salvate dacă mamele ar putea avea acces la servicii de sănătate publică de bază în timpul sarcinii, inclusiv la vitamine, medicamente împotriva malariei sau aspirină, arată un studiu recent.
Analiza, care are drept temă „sănătatea publică silențioasă și dezastruoasă”, a vizat situația bebelușilor care se nasc prematur și cu o greutate sub nivelul normal.
Autorii estimează că 476.000 de decese ale bebelușilor și 566.000 de nașteri de copii morți ar putea fi evitate anual dacă ar fi implementate câteva măsuri care să ajute femeile însărcinate din 81 de țări slab dezvoltate.
Câți copii mor anual în absența serviciilor de sănătate publică
La nivel global, numărul bebelușilor care mor în decursul a 28 de zile de la naștere s-a înjumătățit în ultimii 30 de ani – de la 5 milioane, numărul din 1991, la 2.5 milioane, cifra anului 2020. Din păcate, situația este în continuare gravă în țări din sudul Asiei sau din Africa, potrivit The Guardian.
„Dacă noi ne dorim să vedem rezultate diferite, trebuie și să facem lucrurile diferit. Investiții mai multe și mai inteligente în îngrijirile medicale primare sunt necesare, astfel încât fiecare femeie și copil, indiferent de țara unde locuiesc, să aibă o șansă la sănătate și la supraviețuire”, a spus Anshu Banerjee, director în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății.
Cu 1 miliard de dolari pot fi salvați milioane de copii
Multe (dacă nu chiar toate) dintre măsurile recomandate sunt deja utilizate în statele dezvoltate din întreaga lume – de la ajutorul oferit gravidelor să renunțe la fumat, la furnizarea aspirinei necesare. Dar aceste servicii nu sunt oferite în mod sistematic în multe locuri, mai ales în țări unde sistemul sanitar este sub presiunea urgențelor umanitare, precum Afghanistan sau Sudan.
Costul implementării acestor măsuri în cele 81 de state slab dezvoltate se ridică la 1.1 miliard de dolari, care ar avea un impact puternic: peste 5 milioane de copii ar putea fi salvați.
„Prin nerezolvarea acestei priorități, ne punem în pericol întregul viitor colectiv”, arată autorii cercetării.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Cel mai celebru tată a 13 copii legitimi şi nelegitimi
Urmele preistorice de „mâini de copii” nu sunt ceea ce par a fi
Mulți dintre copiii egipteni antici aveau anemie, dezvăluie mumiile