Baobabii, arborii sacri din Madagascar, sunt în pericol
În sud-vestul insulei Madagascar se află un arbore atât de bătrân încât este poreclit „Bunica”. „Bunica” face parte Parcul Naţional Tsimanapetsotse, aparţine speciei Adansonia rubrotispa şi are în jur de 1600 de ani.
„Bunica” este o specie apreciată atât pentru longevitatea sa cât şi pentru coroana deosebită, o încrengătură dezordonată de ramuri. În miturile antice, baobabul este cunoscut ca arborele pe care zeii l-au plantat cu rădăcinile în sus.
Arborii sacri din Madagascar se află în faţa unei ameninţări iminente, într-o lume în continuă mişcare şi schimbare. Cea mai rară specie de baobab din lume este Adansonia perrieri şi poate fi admirată în Rezervaţia Ankarana, în nordul insulei Madagascar. Oamenii de ştiinţă estimează că există în sălbăticie în jur de 200 de arbori din aceste specii.
Baobabul Suarez, din specia Adansonia suarezenis, creşte în Cap Diego, o peninsulă din nordul insulei Madagascar, şi poate atinge o înălţime de peste 24 de metri. Această specie este în prezent în declin, iar un studiu realizat în 2021 a demonstrat clar că schimbările climatice vor fi răspunzătoare pentru dispariţia habitatelor până la finalul acestui secol.