Medicii ar fi scos cu forța implantul cerebral al unei femei care suferă de epilepsie
O femeie a cărei epilepsie a fost ameliorată considerabil cu un implant cerebral experimental a fost devastată atunci când, la doar doi ani după ce l-a primit, acesta a trebuit să fie scos. Ce s-a întâmplat cu implantul cerebral al acestei femei?
Motivul pentru care s-a întâmplat acest lucru este unul trist: implantul cerebral al acestei femei a trebuit să fie scos deoarece compania producătoare a intrat în faliment.
După cum scrie MIT Technology Review, Rita Leggett din Australia a primit un implant experimental de monitorizare a convulsiilor de la compania Neuravista, în 2010. Ea a devenit un exemplu clar nu doar al modului în care neurotehnologia poate ajuta oamenii, dar și al traumei suferite atunci când experimentele se încheie sau companiile intră în faliment.
Implantul cerebral a ajutat-o să aibă o viață normală
Leggett avea, după cum explică o lucrare din revista Brain Stimulation, 49 de ani atunci când a fost recrutată pentru experiment, deși suferea de epilepsie de când avea doar trei ani. În timp ce alți participanți au raportat grade diferite de succes cu implantul, rezultatele ei au fost cu mult mai bune.
Înainte de implantare, Leggett a avut probleme în a desfășura activități de zi cu zi din cauza fricii de convulsii. Dar după operație, ea a simțit că poate „să facă orice”, după cum le-a spus cercetătorilor, și a fost capabilă să facă lucrurile obișnuite pe care mulți dintre noi le considerăm de la sine înțelese, cum ar fi condusul unei mașini și întâlnirea cu prietenii.
Leggett, care a refuzat să fie intervievată de Tech Review după un accident vascular cerebral recent, a dezvoltat, de asemenea, o relație simbiotică cu implantul și le-a spus cercetătorilor care au realizat lucrarea de stimulare a creierului că ea și „interfața creier-computer” au devenit una și aceeași.
Falimentul companiei Neuravista
Dar totul s-a schimbat la doar câțiva ani mai târziu, atunci când Neuravista a rămas fără bani, iar participanților, precum Leggett, li s-a spus să-și scoată implanturile, notează Futurism.
Ea și soțul ei au făcut tot posibilul pentru a evita acest lucru, încercând chiar să cumpere implantul și, după cum a declarat Frederic Gilbert, etician și coautor al lucrării actuale, de la Universitatea din Tasmania, reipotecându-și casa pentru a face acest lucru. Nu au avut succes, iar Leggett a fost ultima persoană căreia i s-a îndepărtat implantul Neuravista.
„Mi-aș fi dorit să-l păstrez. Aş fi făcut orice ca să-l păstrez”, i-a spus Leggett lui Gilbert, care o intervievează în mod regulat.
„Nu m-am mai simțit niciodată la fel de în siguranță… și nici nu mai sunt femeia fericită, deschisă și încrezătoare care eram. Încă mă emoționez atunci când mă gândesc sau vorbesc despre dispozitiv… Îmi lipsește”, a continuat ea.
Această situație, din păcate, nu este unică
Experiența ei, a spus cercetătorul, a fost o formă de „traumă”, iar Leggett nu este singura.
De fapt, acest lucru amintește de un incident similar din 2022, în care producătorul unui ochi bionic a decis că unitățile sale erau învechite, ceea ce a făcut ca pacienții cărora le-au fost implantați ochii bionici să-și piardă din nou vederea.
„O formă de modificare a sinelui”
Pare a fi o ficțiune distopică faptul că aceste companii de biotehnologie își pot cere înapoi implanturile de la pacienți, dar realitatea este că ne aflăm deja în această lume. Și dacă dispozitive precum implantul cerebral al acestei femei pot, așa cum le-a sugerat ea cercetătorilor de-a lungul anilor, să devină parte a unei persoane, atunci îndepărtarea lor „reprezintă o formă de modificare a sinelui”, a spus Marcello Ienca, iar el și coautorii studiului susțin că drepturile pacienților trebuie actualizate atunci când vine vorba de astfel de rezultate.
„Dacă există dovezi că o interfață creier-computer ar putea deveni parte a sinelui ființei umane, atunci se pare că sub nicio condiție în afară de necesitate medicală nu ar trebui să se permită ca acel dispozitiv să fie scos fără acordul utilizatorului uman”, a precizat Ienca, adăugând că îndepărtarea unui asemenea dispozitiv ar putea fi asemănătoare cu prelevarea forțată a organelor, care este, din motive evidente, profund ilegală.
Vă recomandăm să citiți și:
Oamenii care au această încrețitură în plus pe degetul mic sunt o raritate
De ce le place oamenilor atât de mult mâncarea picantă?
Unde stochează creierul toate amintirile?
Un studiu arată de ce oamenii nu reușesc să mențină un stil de viață sănătos