În prezent, nu mai puțin de 17 oameni sunt pe orbită în același timp, însă asta nu va dura foarte mult. Oamenii care se află acum pe orbita Pământului provin din cinci țări diferite.
Odată cu lansarea misiunii Shenzhou 16 de trei persoane din China, în ziua de marți (30 mai), la ora României 04:31, 17 oameni sunt pe orbită în același timp.
Recordul anterior, stabilit în timpul misiunii private Inspiration4, din septembrie 2021, a fost de 14 persoane, scrie Space.com.
Numărul actual este format din patru echipaje:
După revenirea echipajului Ax-2, pe orbita Pământului vor rămâne numai 13 persoane.
Dintr-o coincidență, recordul actual include a 600-a persoană care a ajuns pe orbita Pământului. Specialista misiunii Ax-2, Barnawi, a devenit călătorul spațial orbital cu numărul 600, precum și prima femeie saudită în spațiu, atunci când ea și echipajul său au fost lansați în data de 21 mai.
Recordul pentru cei mai mulți oameni în spațiu (mai degrabă decât doar pe orbita Pământului) a fost depășit recent și a durat și mai puțin. Timp de aproximativ 5 minute, 20 de oameni s-au aflat în afara planetei.
Acest record a fost stabilit de cei șase membri ai echipajului Virgin Galactic Unity 25 SpaceShipTwo, al cărui zbor spațial suborbital a coincis cu momentul în care trei taikonauți chinezi locuiau la bordul Tiangong și alți 11 astronauți, cosmonauți și participanți la zboruri spațiale erau la bordul Stației Spațiale Internaționale.
Recordul anterior pentru cei mai mulți oameni aflați în spațiu simultan a fost stabilit în timpul zborului suborbital New Shepard NS-19 al Blue Origin pe 11 decembrie 2021, când au existat pentru scurt timp 19 oameni în afara Pământului.
Din anul 2000, a existat o prezență continuă a oamenilor în spațiu, odată cu primul echipaj care și-a stabilit prezența pe Stația Spațială Internațională.
China a finalizat asamblarea stației sale spațiale Tiangong cu trei module la sfârșitul anului trecut. Echipajul Shenzhou 16 este al cincilea contingent al stației din 2021.
Test de cultură generală. Unde te ascunzi în caz de tornadă?
„Străzi deschise” în premieră în cartierul Rahova din București. Când și unde are loc?
Ce cărți în limba română ascultă românii din străinătate?
Gestul simplu prin care poți avea o zi mai bună la locul de muncă