Ce cărți în limba română ascultă românii din străinătate?
Un număr de 50.000 de români din străinătate ascultă, cel puțin de două-trei ori pe săptămână, un audiobook în limba română. Cei mai mulți locuiesc în Marea Britanie, Germania și Franța.
Peste 50.000 de români care locuiesc în străinătate sunt ascultători activi de audiobookuri în limba română, arată rezultatele studiului „Piața de carte digitală din România”, prima cercetare de piață dedicată audiobookurilor și e-bookurilor din România, realizată de platforma de audiobookuri și e-bookuri în limba română Voxa.
„Cei mai mulți utilizatori Voxa din diaspora care ascultă cărți în limba română locuiesc în Marea Britanie, în Germania și în Franța. În general, sunt persoane care au un nivel ridicat de educație și care nu doresc ca ei sau copiii lor să piardă contactul cu limba română. Piața de carte digitală din România este pe urmele piețelor dezvoltate la nivel internațional. În statele europene, audiobookurile și e-bookurile reprezintă până la 15% din piața de carte, cu ponderi mai ridicate în statele nordice, în timp ce în Japonia ponderea digitalului este de 38%”, a declarat Dan Vidrașcu, CEO al platformei.
Ce cărți citesc sau ascultă românii?
Cei mai mulți utilizatori ai Voxa din diaspora – peste 12.000 – locuiesc în Marea Britanie, urmați de cei din Germania (peste 10.000) și din Franța (peste 5.000). Aceștia consumă preponderent audiobook-uri în limba română și preferă categoriile ”dezvoltare personală”, ”literatură” și ”cărți pentru copii”.
„Viața ca un râu”, cartea scrisă de Shelley Read și care a fost considerată unul dintre cele mai bune debuturi din ultimii ani, narată de actrița Daniela Nane, se află pe primul loc în topul celor mai ascultate cărți de pe Voxa în ultima lună.
„Gândește ca un călugăr” de Jay Shetty, „Epoca Viciului” de Deepti Kapoor, „Fata în rochie vărgată” de Ellie Midwood și „Charles, Camilla și Diana. Dragoste și tragedie în Casa de Windsor”, de Jean des Cars completează topul celor mai ascultate cărți.
În Republica Moldova, preferințele sunt similare cu cele din România
În ceea ce privește preferințele utilizatorilor din diaspora, acestea arată că în Marea Britanie pe primul loc în topul preferințelor din ultima lună se află titlul „Viața ca un râu”, de Shelley Read, pe când în Germania „Gândește ca un călugăr”, de Jay Shetty.
În Italia și Franța, cel mai ascultat titlu a fost „Epoca Viciului”, de Deepti Kapoor, iar în Spania “Malnata”, de Beatrice Salvioni.
În Republica Moldova, preferințele sunt similare cu cele din România, pe primele locuri în topul preferințelor aflându-se „Viața ca un râu”, de Shelley Read, „Gândește ca un călugăr”, de Jay Shetty și „Epoca Viciului”, de Deepti Kapoor.