Peștii polari au o rată de mortalitate scăzută, fapt ce le permite să depună mai multe ouă
Peștii polari au o mortalitate mai scăzută decât peștii tropicali, fapt ce le permite să amâne reproducerea până mai târziu în viață, atunci când sunt mai mari și pot produce mai multe ouă, potrivit unui studiu realizat de Mariana Álvarez-Noriega de la Universitatea Monash din Australia și colegii săi.
Diferența privind rata mortalității la peștii polari comparativ cu cei tropicali ar putea avea implicații în ceea ce privește efectele schimbărilor climatice asupra sustenabilității populațiilor de pești, conform EurekAlert.
Cercetarea a fost publicată în revista PLOS Biology.
Peștii tropicali au o mortalitate de 80% mai mare decât cei polari
Organismele se confruntă cu un compromis în ceea ce privește momentul cel mai bun pentru reproducere. Peștii continuă să crească pe tot parcursul vieții, iar peștii mai mari tind să producă disproporționat mai multe ouă decât peștii mai mici, astfel încât este avantajos să se reproducă mai târziu în viață. Cu toate acestea, peștii care se maturizează lent riscă să moară înainte să ajungă la vârsta reproducerii.
Prin urmare, teoria istoriei vieții prevede că vârsta la care un pește începe să se reproducă ar trebui să fie influențată de rata de creștere a speciei și de riscul de mortalitate. Ca să testeze această ipoteză, cercetătorii au aplicat un model matematic existent al evoluției istoricului vieții la datele publicate privind greutatea la naștere, rata de creștere și mortalitatea la vârsta adultă pentru 47 de specii de pești. Ei au constatat că peștii tropicali se confruntă cu o mortalitate cu 80% mai mare decât peștii polari.
Peștii polari tind să producă mai multe ouă comparativ cu peștii tropicali
Modelul a prezis că peștii polari ar trebui să profite de riscul mai mic de mortalitate pentru a maximiza numărul de urmași pe care îi produc, maturizându-se mai târziu în viață. Datele publicate despre pești au confirmat previziunile modelului: speciile polare tind să se reproducă mult mai târziu decât cele tropicale, iar numărul de ouă pe care le produc crește mai abrupt odată cu creșterea dimensiunii corpului. Prin urmare, peștii polari tind să producă mai multe ouă decât peștii tropicali.
În acest context, schimbările climatice ar putea să determine schimbări în creșterea și reproducerea peștilor marini, oceanele mai calde făcând ca peștii să se reproducă mai devreme în viață, când sunt mai mici, și să producă mai puține ouă. Acest lucru ar putea avea un impact major asupra populațiilor de pești și a pescuitului la nivel mondial, au concluzionat autorii.
Vă mai recomandăm și:
O fosilă uimitoare de plesiozaur a dezvăluit o nouă specie de pește
Cel mai mare grup de balene văzut de la sfârșitul secolului XX încoace
„Plasticoza”, o nouă boală care afectează păsările marine
Noi specii de păianjeni au fost descoperite în peșterile din Israel