Arheologii au descoperit ruinele unei biserici de la „Atlantida Mării Nordului”

02 06. 2023, 01:00

O echipă de arheologi a descoperit rămășițele unei biserici din așezarea medievală scufundată de la Rungholt, în Marea Wadden din Frisia de Nord, Germania.

Se pare că Rungholt s-a scufundat atunci când un val (cunoscut sub numele de Grote Mandrenke sau Den Store Manddrukning) a lovit coasta în ianuarie 1362.

Adesea cunoscut sub numele de „Atlantida Mării Nordului”, legenda spune că Rungholt a fost un oraș prosper, despre care se spune că ar fi avut parte de o soartă catastrofală drept pedeapsă divină pentru fărădelegile comise de locuitorii săi.

Cercetătorii de la Universitatea Kiel (CAU), Universitatea Johannes Gutenberg din Mainz (JGU), Centrul de Arheologie Baltică și Scandinavă (ZBSA) și Departamentul de Arheologie de Stat din Schleswig-Holstein (ALSH) au localizat situl unei biserici mari, folosind o combinație de metode geostiințifice și arheologice, cum ar fi gradiometria magnetică, inducția electromagnetică și seismica.

Rungholt s-a scufundat în ianuarie 1362

Echipa a descoperit un lanț de movile medievale, cu o lungime de doi kilometri, înregistrat cu ajutorul prospecțiunii geofizice în apropiere de Hallig Südfall, scrie HeritageDaily.

Printre aceste movile se află structuri inconfundabile care pot fi identificate ca fiind baza unei biserici de 40 de metri pe 15 metri.

„Particularitatea descoperirii constă în semnificația bisericii ca centru al unei structuri de așezare, care, prin dimensiunile sale, trebuie interpretată ca o parohie cu funcție supraordonată”, a declarat dr. Ruth Blankenfeldt, arheolog la ZBSA.

„Atlantida Mării Nordului”

Cercetările efectuate în regiunea mai largă, care se întinde pe o suprafață de peste zece kilometri pătrați, au scos la iveală, de asemenea, 54 de terase, sisteme de drenaj bine-organizate, un dig de coastă și două locații care găzduiesc biserici mai mici.

„În jurul Hallig Südfall și în alte bălți, rămășițele așezării medievale sunt deja puternic erodate și adesea detectabile doar ca amprente negative. Acest lucru este, de asemenea, foarte evident în jurul locației bisericii, așa că trebuie să intensificăm urgent cercetările în acest domeniu”, a declarat dr. Hanna Hadler de la Institutul de Geografie al Universității din Mainz.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Călugării medievali au documentat unele dintre cele mai mari erupții vulcanice din istorie

Bijuterii medievale de aur și argint, îngropate în urmă cu 800 de ani, au fost descoperite în Olanda

Un mare oraș medieval avea un sistem de apă ingenios pe timp de secetă

Un pandantiv medieval plin de oase ar putea conține moaștele unor sfinți