Uleiul de avocado, departe de a fi pur. Unele mărci vând ulei de avocado rânced sau amestecat cu alte uleiuri
Uleiul de avocado a devenit o alegere populară pentru mulți oameni în ultimii ani datorită beneficiilor sale asupra sănătății inimii și a posibilității de a fi integrat în multe feluri de mâncare. Totuși, nu toate produsele cu ulei de avocado sunt create la fel. Unele produse sunt etichetate ca fiind ulei de avocado „pur”, dar de fapt conțin alte uleiuri sau aditivi. Nu există încă standarde obligatorii care să definească caracteristicile chimice și fizice ale uleiului de avocado.
Într-un studiu care a inclus uleiuri cumpărate de la 19 comercianți cu amănuntul din SUA și Canada, având prețuri diferite, cercetătorii de la Universitatea California Davis din SUA au descoperit că uleiurile cu prețuri mai mici erau mai susceptibile de a fi contaminate cu alte uleiuri, potrivit Phys.org.
„Am constatat că produsele cu prețuri scăzute indică o probabilitate mai mare de a fi falsificate, dar costul ridicat nu a garantat puritatea sau calitatea”, a declarat Selina Wang, profesor asociat al Cooperative Extension din cadrul Departamentului de Știință și Tehnologie Alimentară. Ea și Hilary Green, cercetător postdoctoral la UC Davis, au fost coautorii lucrării. Aceasta a fost publicată în revista Food Control.
Puritatea uleiului de avocado
Cercetătorii au identificat, de asemenea, anumiți markeri chimici în uleiul de avocado de care cumpărătorii profesioniști să țină cont atunci când își aleg furnizorii.
Acesta este cel de-al doilea studiu cuprinzător realizat de cercetătorii de la UC Davis privind calitatea uleiului de avocado vândut în SUA. Primul studiu, publicat în 2020, a constatat că multe dintre probele de testare erau de calitate slabă, etichetate greșit sau falsificate cu alte uleiuri.
„Acest studiu demonstrează că, deși se fac progrese în dezvoltarea standardelor de la primul nostru studiu de piață din 2020, există încă probleme legate de puritatea uleiului de avocado, iar aceste probleme se extind în mod semnificativ în uleiurile cu etichetă privată”, a declarat Wang.
Grupul de cercetare al lui Wang a studiat modul în care factorii naturali, cum ar fi diferitele tipuri de avocado, perioadele de recoltare, originile geografice și metodele de procesare ar putea afecta compoziția chimică a uleiului de avocado. Aceștia doresc să creeze standarde care să țină cont de variațiile naturale și, în același timp, să detecteze orice falsificare.
Uleiul de avocado ar putea deveni la fel de popular ca uleiul de măsline
Wang speră că rezultatele studiului vor contribui la stabilirea unor standarde care să fie atât în beneficiul consumatorilor, cât și al producătorilor de ulei de avocado care doresc să concureze pe o piață corectă.
„Sunt foarte optimist în ceea ce privește viitorul industriei uleiului de avocado. Este un produs de mare valoare, cu o cerere mare din partea consumatorilor, similar cu ceea ce am văzut cu uleiul de măsline în urmă cu zece ani. Calitatea și puritatea uleiului de măsline s-au îmbunătățit semnificativ, și acolo văd că se îndreaptă uleiul de avocado, dacă putem stabili standarde corecte și elimina produsele frauduloase”, a declarat Wang.
Vă mai recomandăm și:
Este mâncarea cu adevărat expirată? Etichetele alimentelor înseamnă cu totul altceva
Este sau nu nocivă folia de aluminiu pentru alimente?
Îndulcitorii artificiali nu ajută la controlul greutății, anunță OMS
Mirosul de mașină nouă poate produce probleme grave de sănătate