Câte articole de vestimentație ar trebui să cumperi pe an pentru o garderobă sustenabilă
Atunci când un raport a concluzionat faptul că o garderobă sustenabilă nu ar trebui să conțină mai mult de 74 de articole de vestimentație, câțiva scriitori au decis să demareze un audit al propriului șifonier, iar rezultatele au fost mai mult decât surprinzătoare.
Bluze care atârnă pe umeraș și zac sub cămăși, rochii ascunse de jachete, pulovere care se îngrămădesc pentru a obține spațiu în dulap – așa arată un șifonier ticsit de haine, multe dintre ele nepurtate.
Cu siguranță, mulți vom ajunge să parcurgem jumătate din garderobă și deja trecem de numărul 74.
Sfatul specialiștilor: maximum 5 articole de vestimentație cumpărate pe an
Un raport publicat în 2022 de „Hot or Cool Institute”, un think tank din Berlin, subliniază că o garderobă „suficientă” constă în doar 74 de obiecte vestimentare și 20 de ținute, iar cumpărăturile pot fi menținute fără probleme sub pragul de 5 obiecte pe an. Analiza a fost realizată având în vedere estimările potrivit cărora 4% din emisiile de carbon înregistrate la nivelul întregii planete provin din industria modei.
Dacă toată populația ar respecta norma de 74 de obiecte pentru fiecare individ, s-ar reduce o cantitate de 1.1 miliard de tone de emisii de dioxid de carbon. Acest lucru echivalează cu o reducere de 50% a emisiilor, cifră semnificativă, având în vedere că în 2018, nivelul emisiilor a fost de 2,2 miliarde, notează BBC.
„Pe măsură ce m-am uitat prin dulap, teama mea s-a transformat în rușine. Am verificat cu alți două colege jurnaliste care, la fel, au început auditul din șifonier. Și ele dețineau mai multe haine decât necesarul de 74 de itemi”, a spus Ana, una dintre scriitoarele care și-au verificat dulapul.
Ce întrebări să ne punem, dacă depășim pragul de 74 de obiecte?
Totuși, oricine ar verifica și ar afla că deține mai multe haine decât le sunt necesare ar simți rușine și jenă, însă aceste sentimentele sunt ultimele care ar trebui să ne încerce, consideră Dilys Williams, director al Centrului pentru Modă Sustenabilă de la Universitatea de Arte din Londra.
„Aceste concluzii ar trebui să ne convingă să ne întrebăm: Ce stil de viață am eu și de ce am atât de multe haine în șifonier? Motivul este, oare, că industria vinde un ideal care nu există? Industria nu plătește deloc prețu real pe care ar trebui să-l plătească. Responsabilitatea din domeniu este defectuos, pentru că nu acoperă costurile sociale și impactul asupra mediului”, a mai spus specialistul.
Formula pe care ar trebui s-o folosim atunci când ne formăm o garderobă este împărțirea în două categorii a hainelor: investiții (haine care ne reflectă identitatea) și costul (haine care nu prea ne plac și care zac nepurtate). Puterea este în fiecare dintre noi.
Vă mai recomandăm să citiți și:
„Pielea din ciuperci”, o alternativă sustenabilă care ar putea salva planeta
O nouă teorie: sticla, la fel de dăunătoare pentru mediu ca plasticul
Inginerii încearcă să obțină energie din resturile de fructe
Ar putea fi lâna regenerabilă răspunsul la poluarea din cauza industriei modei?