Noua Zeelandă anunță cel mai mare proiect de reducere a emisiilor din istoria țării
Noua Zeelandă a anunțat cel mai mare proiect de reducere a emisiilor din istoria țării, trecând de la cărbune la energie electrică din surse regenerabile la cea mai mare oțelărie din țară, într-o măsură care, potrivit Guvernului, este echivalentă cu eliminarea a 300.000 de mașini de pe șosele.
Guvernul va cheltui 140 de milioane de dolari pentru a îmbunătăți cărbunele folosit la uzina siderurgică Glenbrook pentru reciclarea fierului vechi, înlocuind energia generată de acesta cu un cuptor alimentat cu energie electrică. Uzina va contribui cu 160 de milioane de dolari la costul proiectului, potrivit The Guardian.
În prezent, compania siderurgică este responsabilă pentru 2% din totalul emisiilor din Noua Zeelandă, prin arderea intensivă a cărbunelui pentru a topi nisipurile bogate în fier și a le transforma în produse siderurgice. Noul proiect va instala un cuptor cu arc electric de 300 de milioane de dolari pentru a topi, în schimb, deșeuri de oțel. Această energie electrică va fi furnizată de energia regenerabilă, prin intermediul rețelei naționale din Noua Zeelandă. Rețeaua este alimentată în principal de energie eoliană, hidroelectrică și geotermală.
Planul ar reduce emisiile din Noua Zeelandă cu 800.000 de tone anual
Prim-ministrul Chris Hipkins a declarat că proiectul „eclipsează tot ceea ce am făcut până acum”.
„Dimensiunea acestui proiect demonstrează cât de serios este Guvernul în ceea ce privește reducerea cât mai rapidă a emisiilor din Noua Zeelandă. De sine stătător, va elimina 1% din totalul emisiilor anuale ale țării” a spus prim-ministrul Hipkins.
Guvernul susține că planul va reduce emisiile din Noua Zeelandă cu 800.000 de tone anual. Acest lucru este echivalent cu scoaterea din circulație a întregului parc auto din Christchurch, unul dintre cele mai mari orașe din Noua Zeelandă.
„Pentru a înțelege amploarea, proiectul reduce mai multe emisii de unul singur decât toate celelalte 66 de proiecte [de reducere a emisiilor finanțate de Guvern] pe care le-am aprobat până în prezent”, a declarat Megan Woods, ministrul energiei și resurselor.
Cuptorul alimentat cu energie electrică ar trebui să funcționeze până în 2026-2027.
Planul „va plasa Noua Zeelandă într-o poziție mult mai bună pentru a-și atinge obiectivul climatic de zero emisii de carbon până în 2050”, a declarat ministrul pentru climă, James Shaw.
Plantarea de copaci ar putea să nu fie de ajuns
În aprilie, Comisia pentru Climă a avertizat că dependența puternică a țării de plantarea de copaci pentru a compensa poluarea cu dioxid de carbon riscă să distrugă planurile ambițioase de a ajunge la emisii zero până în 2050. Experții au avertizat că este imposibil să se obțină o reducere netă a emisiilor în principal prin plantarea de copaci pe termen lung, deoarece pădurile pot fi distruse de incendii sau de fenomene meteorologice extreme și nu stochează carbonul pentru totdeauna.
Deși contribuția totală a Noii Zeelande la emisiile globale este mică, emisiile brute pe cap de locuitor sunt ridicate.
Potrivit datelor din 2018, neozeelandezii produc gaze cu efect de seră echivalente cu puterea de încălzire a 16,9 tone de dioxid de carbon – mai mult decât dublu față de rata pe cap de locuitor din Regatul Unit.
Vă mai recomandăm și:
Oțelul „verde” creează apă în loc de dioxid de carbon ca produs secundar
Omenirea a produs un nivel record de emisii de dioxid de carbon în 2022
Deșeurile rezultate din fabricarea berii ar putea fi folosite pentru stocarea energiei