De ce unora le place să țipe sau să răcnească în sala de fitness?
Oricine a mers mai des la sala de fitness a observat un anumit „tip” de persoană: cel care se încruntă atunci când ridică greutățile și care scoate diferite sunete ori pur și simplu rage ca un animal în durere.
Pentru ceilalți clienți ai sălii de fitness, sunetele sunt destul de iritante, dar oamenii de știință au încercat să afle dacă, totuși, există o explicație potrivit căreia acest comportament chiar ar putea ajuta la ridicarea greutăților.
Acest răcnet puternic pare a fi unul dintre cele mai iritante lucruri pe care cei care merg la sală îl experimentează.
Sunetele din sala de fitness au dus la conflicte
Este considerat atât de supărător, încât unor astfel de persoane chiar li s-a interzis accesul în sala de fitness – alții au fost atacați de ceilalți practicanți.
Părerile sunt împărțite în social media cu privire la aceste reacții – unii cred că sunetele sunt o dovadă de mândrie a sportivului, pentru a demonstra devotamentul față de exercițiile fizice, iar alții spun că, astfel, individul ar avea mai mult spor.
Se pare că vorbim despre o reacție normală a organismului care depune efort. Atunci când exercităm o acțiune care ne solicită (fie că ridicăm greutăți sau facem alte activități intense), în mod firesc, expirăm.
Expirația în timpul efortului, reacție normală
De fapt, multor sportivi li se spune să evite să-și țină respirația în timp ce depun efort, altminteri riscă să leșine. Prin urmare, o expirație mai agresivă ar putea suna ca un răcnet, potrivit IFL Science.
În 2014, cercetătorii Chris Rodolico și Sinclair Smith, de la Universitatea Drexel (Philadelphia, SUA), au efectuat un studiu cu ajutorul a 30 de persoane cărora li s-a solicitat să strângă pumnul cât au putut de mult. Astfel, li s-a măsurat forța exercitată.
Voluntarii au putut îndeplini această sarcină în trei moduri: fie au strâns pumnul fără efort, fie au expirat în timp ce strângeau pumnul sau fie au strâns pumnul și au scos un sunet. Rezultatul a arătat că strânsoarea efectuată în timpul expirației a îmbunătățit performanța, dar cei care au răcnit au exercitat cu 10% mai multă forță.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Cine este cel mai bine plătit sportiv în 2023? Iată ce arată topul Forbes
Test de cultură generală. Care este cel mai vechi sport din lume?
Billie Jean King, prima mare sportivă care a vorbit public despre orientarea sa sexuală
Exerciții fizice doar în weekend? Un studiu spune că ar putea fi suficient