O reprezentare a unui câine cu fundă roșie a fost descoperită sub mai multe straturi de vopsea într-o capodoperă timpurie a lui Pablo Picasso după mai mult de 120 de ani de când a fost creată.
Animalul a fost ascuns sub o vopsea închisă la culoare din „Le Moulin de la Galette”, lucrare finalizată de artistul spaniol la vârsta de 19 ani, în anul 1900. Animăluțul fost descoperit recent, atunci când experții au folosit tehnologia imagistică modernă pe tablou, dezvăluind un câine maro purtând o fundă roșie în jurul gâtului.
Tabloul este expus la Muzeul Guggenheim din New York, ca parte a unei expoziții despre anii de formare a pictorului în Paris.
Julie Barten, conservatoare de picturi la Muzeul Guggenheim, a declarat pentru Reuters că a avut întotdeauna „o impresie puternică că acolo se află ceva”.
„Ceea ce știm este că, în multe cazuri, Picasso a pictat aspecte ale compoziției și apoi le-a șters și le-a transformat în alte elemente compoziționale. Aceasta a fost o parte din practica lui”, a spus ea.
Sursa: YouTube
Barten a asemănat acest câine cu fundă roșie cu o „fantomă persistentă”, subliniind că spectatorii îl pot vedea cu ochiul liber dacă se uită cu suficientă atenție.
„Se vede vopsea roșie în unele zone și dacă priviți cu mare atenție, puteți vedea ochii și urechile. Puteți vedea că, atunci când l-a ascuns, el a lăsat conturul capului încă vizibil”, a spus ea, potrivit The Guardian.
Megan Fontanella, curator de artă modernă al muzeului, a spus că descoperirea i s-a părut surprinzătoare.
„Schimbă complet modul în care o persoană percepe această imagine. Ați fi văzut în prim plan acest câine cu adevărat adorabil care poartă o fundă roșie, privind aproape direct la vizitator. Se poate doar specula de ce Picasso l-a ascuns. Dar cu siguranță că acum privirea mea este atrasă de toate aceste figuri minunate din compoziție”, a spus ea.
De-a lungul anilor, cercetătorii au descoperit mai multe picturi ascunse în lucrările din „perioada albastră” a lui Picasso, dintre 1900 și 1904, inclusiv chipul unei femei sub „Bătrânul chitarist”, un portret nud al unei femei ghemuite sub „Micul dejun al unui orb” și chiar un peisaj întreg sub „La Misereuse Accroupie”.
Franz Liszt, unul dintre cei mai importanți pianiști ai tuturor timpurilor
Yoko Ono, femeia pe care John Lennon a adorat-o. „Zâmbeşte în oglindă. Fă asta în fiecare dimineaţă”
William Butler Yeats, unul dintre cei mai iubiți poeți irlandezi
Hedy Lamarr, una dintre cele mai frumoase și mai inteligente femei din istoria cinematografiei