Lansarea rachetei europene Ariane 6 ar putea avea loc la începutul anului 2024
Probabil că trebuie să așteptăm ceva mai mult pentru lansarea rachetei Ariane 6 a Agenției Spațiale Europene (ESA). Unul dintre furnizorii-cheie ArianeGroup pentru racheta Ariane 6 de ultimă generație pare să fi confirmat că nu vom vedea sistemul de lansare decolând în acest an.
În timpul unei teleconferințe, directorii companiei aerospațiale germane OHB au prezis că racheta va efectua lansarea de debut mult amânată în primele luni ale anului 2024, dezvăluie un raport al Space News, conform Interesting Engineering.
Ariane 6 este succesoarea rachetei Ariane 5 de la ArianeGroup, care a lansat recent misiunea JUICE către Jupiter de la ESA.
Directorul general al ESA a refuzat să comenteze data lansării Ariane 6
ESA a anunțat anul trecut că aștepta ca prima lansare a Ariane 6, care a fost întâi programată pentru 2020, să aibă loc în al patrulea trimestru al anului 2023. Acum, o actualizare a acestui calendar a venit de la o terță parte, care furnizează piese pentru rachetă.
„Ariane 6 nu a fost încă lansată, dar sperăm că va fi lansată la începutul anului următor”, a declarat Marco Fuchs, director executiv al OHB, în timpul unei prezentări despre rezultatele financiare ale companiei pentru primul trimestru. OHB produce rezervoare și structuri pentru Ariane 6 prin intermediul unei filiale numite MT Aerospace.
Directorul executiv al OHB nu a mers atât de departe încât să precizeze o dată exactă.
În timpul unui interviu acordat pe 17 aprilie în cadrul celui de-al 38-lea Simpozion Spațial de la Colorado Springs, directorul general al ESA, Josef Aschbacher, a refuzat să comenteze data lansării Ariane 6, menționând un test de ardere la cald așteptat la începutul lunii iulie. Acest test va ajuta la furnizarea unei imagini mai clare, a spus el.
Europa riscă să rateze următorul mare boom tehnologic
Deși Ariane 6 a fost concepută pentru a reduce costurile de lansare, va fi totuși o rachetă consumabilă, spre deosebire de sistemul de lansare Starship al SpaceX, care este complet reutilizabil.
În încercarea de a aborda această problemă, un grup de experți comandat de ESA a publicat la începutul anului un raport, avertizând că Europa riscă să rateze următorul mare boom tehnologic, dacă nu își îmbunătățește capacitățile de lansare și nu direcționează mai multe fonduri către industria sa spațială.
Vă mai recomandăm și:
Europa vrea să construiască o rachetă cu propulsie nucleară pentru explorarea spațiului îndepărtat
Cercetătorii au descoperit „simetrii” care protejează Pământul de haosul din Univers
Australia își schimbă strategia de apărare în „era rachetelor”
Viitorul sondei New Horizons este incert. Ce s-ar putea întâmpla cu misiunea NASA?