Papa Francisc susține că Argentina a vrut „să-i ia capul”

12 05. 2023, 00:00
Foto: Profimedia

Papa Francisc a declarat că, pe vremea când era arhiepiscop de Buenos Aires, în urmă cu mai bine de zece ani, guvernul argentinian a vrut „să-i ia capul”, susținând acuzații false potrivit cărora ar fi colaborat cu dictatura militară din anii 1970.

Papa Francisc a făcut aceste comentarii pe 29 aprilie, într-o conversație privată cu iezuiții, în timp ce se afla în vizită în Ungaria. Francisc este, de asemenea, iezuit, iar comentariile au fost publicate marți în revista iezuită italiană Civilta Cattolica, așa cum se obișnuiește după astfel de întâlniri, relatează Reuters.

În timpul vizitei Papei Francisc, un membru maghiar al ordinului religios al iezuiților l-a întrebat pe acesta despre relația sa cu regretatul părinte Frenc Jalics, un iezuit de origine maghiară care a făcut muncă socială într-un cartier de mahala din Buenos Aires și care a fost arestat de armată sub suspiciunea că a ajutat gherilele de stânga.

Jalics a fost arestat în 1976 împreună cu un alt preot iezuit, Orlando Yorio, un uruguayan. Yorio a murit în 2000, iar Jalics a murit în 2021.

Guvernul argentinian i-ar fi vrut capul Papei Francisc

Când Francisc a fost ales papă în 2013, un jurnalist argentinian l-a acuzat pe Francisc că i-a trădat pe cei doi preoți pe vremea când era părintele Jorge Mario Bergoglio și superiorul iezuiților argentinieni în timpul „războiului murdar” al armatei împotriva stângiștilor.

„Situația (în timpul dictaturii) era într-adevăr foarte confuză și incertă. Apoi a apărut legenda că i-am predat pentru a fi întemnițați”, a spus Papa Francisc.

Francisc a negat întotdeauna acest lucru, iar atunci când a fost ales papă, Jalics a emis o declarație în care spunea că arestarea nu a fost din vina viitorului papă.

Papa Francisc a fost găsit nevinovat

În 2010, când viitorul papă devenise arhiepiscop de Buenos Aires, el a depus mărturie în fața unui grup de trei judecători care au investigat perioada dictaturii.

„Unii oameni din guvern au vrut să-mi „taie capul”… (dar) în cele din urmă s-a stabilit nevinovăția mea”, a spus Papa Francisc.

Relația Papei cu guvernul argentinian

Papa nu a dat detalii, dar, în calitate de arhiepiscop de Buenos Aires, a avut o relație adesea dificilă cu guvernul președintei Cristina Fernandez de Kirchner, care a ocupat această funcție în perioada 2007-2015.

Aceasta l-a acuzat că a luat partea politică, mai ales în timpul vizitelor sale în cartierele de mahala din Buenos Aires, și odată l-a evitat la slujba tradițională în capitala argentiniană.

În conversația cu iezuiții din Ungaria, Francisc a spus că, după ce a devenit papă, s-a întâlnit cu unul dintre cei trei judecători care l-au interogat în 2010 „și mi-a spus clar că au primit instrucțiuni de la guvern să mă condamne”.

Se crede că relația neplăcută a lui Francisc cu politicienii argentinieni este unul dintre motivele pentru care acesta nu s-a întors încă în țara sa natală de când a devenit papă.