Testele pe animale pentru cosmetice reluate în Regatul Unit după o interdicție de 25 de ani
Guvernul Regatului Unit permite din nou testele pe animale pentru machiaje, după o interdicție care a durat 25 de ani.
Potrivit unei hotărâri a Înaltei Curți, Guvernul britanic a schimbat o politică privind testarea pe animale pentru a se alinia la normele UE privind produsele chimice. Înalta Curte a declarat că Guvernul acționează în mod legal după ce un caz a fost propus de activiștii pentru drepturile animalelor.
Peste 80 de mărci s-au declarat „consternate” de noua poziție a guvernului.
„Suntem încântați că Înalta Curte a fost de acord cu poziția Guvernului în acest caz. Guvernul se angajează să protejeze animalele în știință”, a declarat pentru BBC un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne.
De ce Regatul Unit permite din nou testele pe animale pentru cosmetice?
Testele pe animale pentru cosmetice sau pentru ingredientele acestora au fost complet interzise în Marea Britanie din 1998. Testarea pe animale a fost permisă numai dacă beneficiile obținute din cercetare depășeau orice suferință a animalelor, de exemplu pentru medicamente.
Dar în 2020, Agenția Europeană pentru Produse Chimice (ECHA), o agenție a UE care supraveghează reglementările chimice, a decis că companiile trebuie să testeze unele ingrediente folosite în cosmetice pe animale pentru a se asigura că sunt sigure pentru lucrătorii care le produc.
A fost dezvăluit faptul că, din 2019, guvernul a eliberat licențe pentru testarea pe animale a ingredientelor cosmetice în conformitate cu normele chimice ale UE, pe care le-a păstrat în ciuda faptului că a părăsit UE în 2020.
Acestea puteau include testarea substanțelor chimice care se găsesc în mod obișnuit în fonduri de ten și corectoare anticearcăne, forțând șoarecii să le inhaleze sau să le ingereze. Nu se știe câte astfel de licențe au fost eliberate sau pentru cine.
Producătorii de cosmetice nu sunt încântați de decizie
Cruelty Free International (CFI), care a a adus cazul în discuție, a susținut că acest lucru este ilegal și încalcă interdicția de testare pe animale pentru cosmetice și ingrediente, care este valabilă din 1998.
Judecătorul Thomas Linden s-a pronunțat în favoarea Guvernului, declarând că schimbarea politicii respectă în continuare legile existente, deși a spus că este „regretabil” faptul că publicul nu a fost informat.
Schimbarea poziției guvernului a fost puternic criticată de marile mărci de cosmetice și frumusețe, inclusiv Unilever, Body Shop și Boots. Majoritatea mărcilor importante au militat de mult timp pentru a pune capăt testării pe animale. Cruelty Free International a spus că este „revoltător” faptul că Guvernul a ridicat efectiv interdicția.
Christopher Davis, director de activism și sustenabilitate la Body Shop, a spus că vor „face o campanie energică” împotriva schimbărilor.
„Permiterea testării pe animale pentru produse cosmetice ar fi o lovitură devastatoare pentru milioanele de oameni care au susținut campanii pentru a pune capăt acestei practici îngrozitoare”, a declarat el pentru BBC după hotărâre.
Ce ingrediente ar putea face parte din testele pe animale pentru machiaje?
Ingredientele care ar putea fi testate pe animale includ homosalatul, un ingredient obișnuit de protecție solară utilizat deja în multe fonduri de ten și produse de îngrijire a pielii. În doze mici, homosalatul este sigur, dar în concentrații mai mari, dovezile pentru impactul său asupra sistemului imunitar uman sunt neconcludente.
Producătorii pot solicita acum licențe pentru a efectua teste pe animale înainte de începerea producției, pentru a asigura siguranța lucrătorilor. Dar încă nu pot întreprinde nicio testare pe animale pentru a verifica siguranța machiajului pentru consumatori. Acest lucru trebuie făcut folosind alte metode.
Judecătorul Linden a spus că nimic nu împiedică Guvernul să introducă o interdicție absolută în ceea ce privește testele pe animale pentru machiaje dacă dorește.
„Cazul arată în mod clar că Guvernul a dat prioritate intereselor companiilor de testare prin contracte în detrimentul intereselor animalelor și al dorințelor marii majorități a britanicilor, care se opun ferm testării produselor cosmetice”, a declarat Michelle Thew, CEO-ul Cruelty Free International.
Strategia Marii Britanii pentru substanțe chimice, așteptată în acest an
CFI a spus că va contesta decizia luată de instanță și îi va cere Guvernului să reintroducă interdicția completă în Marea Britanie.
Dr. Julia Fentem, șefa centrului de siguranță și asigurare a mediului la Unilever (una dintre cele mai mari companii de cosmetice din lume) a spus că testele potențial necesare în temeiul noii politici sunt „inutile” și că testele de siguranță ar putea fi efectuate fără implicarea animalelor.
Este de așteptat să fie publicată o nouă strategie pentru substanțe chimice în acest an, care să sublinieze poziția guvernului cu privire la utilizarea și testarea substanțelor chimice în Marea Britanie, strategie care poate include îndrumări suplimentare pentru companiile de cosmetice.
Vă recomandăm să citiți și:
O nouă teorie: sticla, la fel de dăunătoare pentru mediu ca plasticul
Berea prietenoasă cu mediul, făcută din apa de duș uzată
Descoperirea de coșmar făcută de o femeie care a găsit pereții din noua ei casă „calzi”
Muniție din Primul Război Mondial, găsită într-o grădină din Curtea de Argeș