O nouă teorie: sticla, la fel de dăunătoare pentru mediu ca plasticul
Vreme de secole, am folosit recipientele din sticlă pentru a depozita mâncarea, băuturile, cosmeticele și substanțele chimice.
Totuși, ar fi cazul să ne îndreptăm atenția asupra unor alternative mult mai sustenabile?
Se crede că cea mai veche sticlă de vin din lume este sticla Speyer, care datează din anul 325 înainte de Hristos. Acum, obiectul se află la Muzeul Vinului în Germania, iar analiza conținutului arată că în interior este un lichid etilic.
2022 a fost declarat de ONU Anul Internațional al Sticlei
Totuși, discuția este concentrată în jurul ideii potrivit căreia sticla reprezintă soluția rezistentă și funcțională de depozitare, fără să afecteze calitatea, puritatea sau durabilitatea conținutului. Materialul este atât de important, încât Organizația Națiunilor Unite a denumit 2022 Anul Internațional al Sticlei.
În ce privește reciclarea acesteia, media în Europa este de 76%, comparativ cu 41%, media de reciclare a ambalajelor din lemn, potrivit BBC.
De menționat este că sunt puține șanse ca sticla să polueze mai mult decât plasticul, pentru că ea este compusă din siliciu, o substanță naturală. Totuși, studiile arată că emite mai mult carbon decât plasticul sau alte materiale (inclusiv cutii de băuturi din carbon sau aluminiu).
Motivul este acela că exploatarea siliciului poate dăuna mediului – de la afectarea solului la reducerea biodiversității. Mai mult, au fost înregistrate și cazuri de abuz asupra drepturilor muncitorilor din Shankargarh, din India (cel mai mare furnizor de siliciu din țară).
Siliciul, a doua cea mai folosită materie primă din lume
De asemenea, extracția de siliciu ar putea contribui și la actuala problemă privind scăderea resurselor de nisip (fiind a doua cea mai folosită materie primă din lume, după apă).
Potrivit lui Alice Brock, cercetător la Universitatea din Southampton din Marea Britanie, sticla are nevoie de temperaturi mai ridicate pentru a căpăta formă, spre deosebire de plastic sau aluminiu. Or, acest proces produce în sine gaze cu efect de seră, ceea ce contribuie la nivelul ridicat de poluare.
Fără îndoială, sticla are un rol notabil în dezvoltarea multor industrii, iar proprietățile sale o fac ideală pentru păstrarea alimentelor sau băuturilor. Totuși, având în vedere cele de mai sus, sticla poate polua în egală măsură la fel ca și plasticul, de aceea este recomandată refolosirea.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Meduza-robot ar putea curăța plasticul din oceane
Algele din gheața arctică, puternic contaminate cu microplastice
Oamenii de știință au descoperit că microplasticele ajung și în creierul uman
A fost descoperit mucegaiul care descompune plasticul în 140 de zile