Methuselah, un pin bristlecone în vârstă de aproximativ 4.853 de ani, din estul Californiei, SUA, este considerat în prezent cel mai bătrân copac de pe Pământ. Dar vechimea sa este contestată de un copac gigantic dintr-o pădure din sudul Chile, al cărui trunchi măsoară patru metri în diametru și are o înălțime de 28 de metri.
Este vorba de un Fitzroya cupressoides sau Chiparos de Patagonia.
Copacul crește de obicei în pădurile tropicale și este un tip de copac endemic în sudul Americii de Sud.
Antonio Lara, cercetător la Universitatea Austral din Argentina face parte din echipa care a măsurat vârsta copacului.
„Este un supraviețuitor. Nu există alții care să fi avut ocazia să trăiască atât de mult”, a spus Lara.
Lara, alături de un alt cercetător, Jonathan Barichivich, care s-a jucat în jurul copacului în copilărie, lucrează la un studiu ale cărui rezultate vor fi publicate în curând, potrivit Interesting Engineering.
Barichivich a declarat că Fitzroya cupressoides, supranumit și „Străbunicul” (Alerce Milenario) a fost descoperit de bunicul său în 1972. Bunicul lui Barichivich a fost pădurar în Parcul Național Alerce Costero din Chile, iar acesta, împreună cu restul familiei, a protejat copacul de turiști și a pus în jurul acestuia un echipament de protecție.
În 2020, Lara și Barichivich, împreună cu echipa lor, au extras o mostră din bătrânul arbore, dar din cauza grosimii trunchiului, nu au putut ajunge la mijloc. Prin intermediul unui model predictiv, ei au calculat vârsta copacului și au estimat că eșantionul lor avea 2.400 de ani.
Barichivich a declarat că „80% din traiectoriile posibile arată că arborele ar avea 5.000 de ani”.
Totuși, dovezile echipei nu par să fie destul de puternice pentru ca arborele să fie considerat cel mai bătrân din lume și să fie astfel înscris în Cartea Recordurilor.
„Având în vedere că această tehnică nouă nu a fost încă revizuită și nu a fost adoptată pe scară largă de către comunitatea dendrocronologică, considerăm că ar fi prematur să recunoaștem aceste estimări pentru Alerce Milenario în acest moment. Dacă acest lucru se va schimba în viitor sau dacă vor ieși la iveală noi dovezi, Guinness World Records își poate reevalua cu siguranță pretențiile pentru acest titlu”, a adăugat Adam Millward, direcotrul editorial al Guinness World Records.
Pierderea unor arbori ar provoca un efect de domino asupra multora dintre ecosisteme
Cel mai bătrân șoarece din lume, oficial în Cartea Recordurilor
Inelele arborilor dezvăluie motivul pentru care hunii lui Atilla au atacat Imperiul Roman