Ziua Pământului 2023. Cum a început și de ce este importantă?
Ziua Pământului este celebrată în fiecare an în data de 22 aprilie pentru a marca apariția mișcării ecologiste moderne.
Ziua Pământului a început în 1970 ca zi de educație despre mediu, iar Ziua Pământului 2023 va avea loc sâmbătă, 22 aprilie. Sărbătoarea are loc la nivel global, iar în unele regiuni chiar se transformă în Săptămâna Pământului, șapte zile de evenimente dedicate vieții sustenabile și combaterii crizei climatice.
Ideea senatorului american Gaylord Nelson și inspirată de protestele din anii 1960, Ziua Pământului a început prin aducerea în atenția publicului teme precum poluarea.
Tema evenimentului de Ziua Pământului 2023 este „Investește în planeta noastră”, potrivit unui comunicat al EarthDay.org. „În 2023 trebuie să ne unim forțele pentru planetă. A venit momentul să investim în planeta noastră”, a transmis președintele organizației, Kathleen Rogers.
Cum a apărut Ziua Pământului?
La începutul anilor 1960, americanii erau tot mai conștienți de efectele poluării asupra mediului. „Silent Spring” de Rachel Carson, bestseller în 1962, a atras atenția asupra efectelor periculoase ale pesticidelor din zonele rurale ale Statelor Unite ale Americii. Mai târziu în același deceniu, un incendiu pe râul Cuyahoga a adus în discuție problema deșeurilor chimice, potrivit History.
Până la acea vreme, protejarea resurselor naturale ale planetei nu făcea parte din agenta politică globală, iar numărul activiștilor dedicați poluării industriale era minimal. Fabricile pompau poluanți în aer, lacuri și râuri fără prea multe consecințe legale. Mașinile mari și poluante erau considerate un simbol al prosperității. Doar o mică parte din populația americană era familiarizată cu – darămite și practica – reciclarea.
Gaylord Nelson, unul dintre liderii mișcării ecologiste moderne
Ales în Senatul SUA în 1962, Gaylord Nelson, democrat din statul Wisconsin, era determinat să convingă Guvernul federal că planeta era în pericol. În 1969, Nelson, considerat unul dintre liderii mișcării ecologiste moderne, a dezvoltat ideea pentru Ziua Pământului după ce a fost inspirat de „lecțiile” susținute împotriva Războiului din Vietnam care au fost organizate în campusurile universitare din Statele Unite. Astfel, viziunea lui Nelson era de a organiza o demonstrație ecologistă la scară largă „care să zguduie din temelii sistemul politic și să forțeze introducerea problemei în agenda națională”.
Nelson a anunțat conceptul pentru Ziua Pământului la o conferință din toamna anului 1969 și a invitat întreaga națiune să se implice.
Ziua Pământului a fost celebrată pentru prima dată în 1970, iar de atunci oamenii au început să-și schimbe prioritățile atunci când vine vorba de protecția mediului înconjurător. În anii 1970, mai multe legi importante au fost adoptate în SUA, cum ar fi Legea pentru Aer Curat, Legea pentru Îmbunătățirea Calității Apei, Legea Speciilor aflate în pericol, Legea substanțelor toxice și Legea pentru controlul mineritului.
Un alt moment important a fost fondarea Agenției pentru Protecția Mediului din SUA, în decembrie 1970, care are ca scop protejarea sănătății umane și a mediului natural (aer, apă și pământ).
Vă mai recomandăm să citiți și:
Oamenii de știință au descoperit un continent ascuns timp de 375 de ani
Miezul Pământului ar fi înconjurat de rămășițele unor cruste oceanice antice
Oamenii de știință au aflat cum se curăță singură atmosfera Pământului
Două găuri negre au apărut de nicăieri chiar în „curtea cosmică” a Pământului