Lyridele 2023: Când, unde și cum poți vedea ploaia de meteori?
Lyridele au loc între 16 și 25 aprilie în fiecare an. Anul acesta, ploaia de meteori își va atinge apogeul în noaptea dintre 22 și 23 aprilie 2023. Oportunitățile de observare sunt favorabile, întrucât Luna va fi luminată în proporție de doar 6% în noaptea de vârf.
La fel ca în cazul multor ploi de meteori, momentul de maximă vizibilitate va fi înainte de răsărit. Lyridele vor fi cel mai ușor de observat în jurul orei 04:06 (ora României), în dimineața zilei de 23 aprilie, arată EarthSky.
Ploaia este cunoscută pentru „trenurile” sale de praf luminos care pot fi observate timp de câteva secunde, conform NASA. Lyridele sunt asociate cu C/1861 G1 (Thatcher), o cometă care orbitează în jurul Soarelui la fiecare 415,5 ani.
Ultima dată când Thatcher s-a apropiat cel mai mult de Soare a fost în 1861.
Lyridele sunt, de fapt, bucăți desprinse din cometa Thatcher
În medie, ploaia de meteori Lyride produce între 15 și 20 de meteori pe oră. În unii ani, Lyridele s-au intensificat și au putut produce până la 100 de meteori pe oră în ceea ce se numește „explozie”, dar este dificil de prezis exact momentul în care se va întâmpla acest lucru.
„Oamenii spun că există o anumită periodicitate”, a spus Cooke, „dar datele nu susțin acest lucru”. Deși există o medie de 30 de ani între aceste izbucniri, aceasta este, într-adevăr, doar o medie. Numărul real între evenimente variază”, a adăugat Cooke.
Radiantul – punctul din care par să provină meteorii – se va afla la înălțime pe cerul de seară, în constelația Lira, la nord-est de Vega, una dintre cele mai strălucitoare stele vizibile pe cerul nopții în această perioadă a anului.
„Ploaia de meteori Lyride este de luminozitate medie, nu la fel de luminoasă ca faimoasa ploaia de meteori Perseide din august, care a produs urme mai proeminente”, a mai explicat Cooke.
Lyridele sunt bucăți mici din cometa Thatcher, o cometă care a fost descoperită de astronomul amator A.E. Thatcher.
În ce fel de condiții au loc ploile de meteori?
Ploile de meteori se produc atunci când Pământul traversează traiectoria unei comete, ciocnindu-se cu o dâră lăsată în urmă de cometă. Tocmai de aceea, ploile de meteori au loc în aproximativ aceeași perioadă în fiecare an. Pe măsură ce ard în atmosfera Pământului, meteorii lasă pe cer dungi luminoase, denumite în mod obișnuit „stele căzătoare”.
Lyridele reprezintă una dintre cele mai vechi ploi de meteori documentate, cu observații care datează din anul 687 î.Hr. Nu aveți nevoie de niciun fel de echipament special pentru a vedea meteorii. Trebuie doar să priviți cerul întunecat, să aveți răbdare și să vă bucurați de spectacol.
Lyridele au fost descrise în mai multe culturi în ultimii 2.700 de ani
Lyridele au fost descrise în mai multe culturi ale lumii în ultimii 2.700 de ani. Astronomii chinezi au observat manifestări proeminente în 687 î.Hr. și în 15 î.Hr. De asemenea, în 1.136, un raport coreean a relatat despre „ploaia de stele” cu următoarele cuvinte: „multe stele au zburat dinspre nord-est”, potrivit lui Joe Rao, cronicar de observare a cerului de la Space.com.
În 1803, locuitorii din Richmond, Virginia, au ieșit afară noaptea târziu după o alarmă de incendiu. Un raport din acea vreme a notat că meteorii semănau cu niște rachete pe cer.
NASA a precizat că, în mod similar, averse impresionante au fost observate în 1922 în Grecia, în 1945 în Japonia și în 1982 în Statele Unite ale Americii.
Vă mai recomandăm și:
Curând ai putea cumpăra ”o ploaie de meteoriţi artificială”
39 de membri ai unei secte s-au sinucis când pe cer a apărut cometa Hale-Bopp
O cometă care a fost ultima dată văzută de neanderthalieni, observată din nou
Telescopul Webb a fotografiat o stea pe punctul de a deveni supernova