Argentina, care se luptă cu una dintre cele mai mari epidemii de febră dengue din ultimii ani, sterilizează țânțarii cu radiații care le modifică ADN-ul, înainte să îi elibereze în natură.
Țara sud-americană a înregistrat anul acesta peste 41.000 de cazuri de boală transmisă de țânțari, cu mult peste nivelul echivalent din anii precedenți, atunci când s-au înregistrat epidemii majore în 2020 și 2016, potrivit datelor guvernamentale.
„Acest țânțar, din cauza creșterii temperaturii la noi în țară și în lume… se poate răspândi rapid. Populația lor continuă să se deplaseze tot mai spre sud”, a declarat biologul Marianela Garcia Alba, de la Comisia Națională pentru Energie Atomică (CNEA), potrivit Reuters.
Ca să riposteze, biologii CNEA experimentează din 2016 cu sterilizarea atomică. Aceștia sterilizează 10.000 de masculi pe săptămână și își propun să crească acest număr la 500.000. Mai mult, autoritățile se așteaptă să elibereze primul lot de masculi sterilizați în noiembrie.
„Aceștia au fost sterilizați prin energie ionizată, iar acei masculi sterili sunt eliberați în câmp, și atunci când întâlnesc o femelă sălbatică, puii lor nu sunt viabili. În acest fel, prin eliberarea succesivă a unor astfel de masculi vom putea reduce populația de țânțari vectori”, a declarat Garcia Alba.
Virusul dengue este transmis prin mușcăturile țânțarilor aedes aegypti. Simptomele sale includ febră, dureri de ochi, de cap, musculare și articulare, greață, vărsături și oboseală.
Tehnici similare de sterilizare a dăunătorilor cu ajutorul acelorași radiații care se găsesc în razele X sunt utilizate de zeci de ani, contribuind la eforturile globale de combatere a unor boli precum chikungunya, dengue și Zika.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) cataloghează febra dengue drept o infecție virală, cauzată de virusul dengue (DENV), care se transmite la om prin mușcătura țânțarilor infectați. Aproximativ jumătate din populația lumii este în prezent expusă riscului de febră dengue, cu un număr estimat de 100-400 de milioane de infecții în fiecare an.
Nu există un tratament specific pentru dengue, iar depistarea timpurie și accesul la îngrijiri medicale adecvate reduc considerabil ratele de mortalitate ale infectării severe cu virusul dengue.
Singapore a eliberat zeci de milioane de țânțari bolnavi. Iată de ce!
Țânțarii purtători de malarie își extind teritoriile cu cinci kilometri în fiecare an
Un biomaterial care imită pielea umană îi păcălește pe țânțari