Home » D:News » Energia verde reprezintă 12% din energia electrică mondială, arată un sondaj

Energia verde reprezintă 12% din energia electrică mondială, arată un sondaj

Publicat: 15.04.2023

Energia verde, adică cea solară și cea eoliană, a crescut până la un record de 12% din energia electrică mondială în 2022, a calculat un grup de experți privind clima, deși cărbunele a rămas principala sursă la nivel global.

Raportul oferă cel mai recent indicator al creșterii avute de energia verde, regenerabilă, pe măsură ce țările se străduiesc să atingă obiectivele de emisii pentru a reduce schimbările climatice și a asigura surse alternative de energie după invazia Ucrainei de către exportatorul de gaze Rusia, în februarie 2022.

„Creșterea record a energiei eoliene și solare a făcut în 2022 ca intensitatea emisiilor din energia electrică din lume să ajungă la cel mai scăzut nivel avut vreodată”, a declarat grupul Ember de experți în domeniul climei și al energiei în cadrul raportului său anual Global Electricity Review.

Energia verde și-a crescut ponderea, dar mai este mult loc de creștere

Ajutând la încetinirea creșterii emisiilor care încălzesc planeta, puterea de la turbinele eoliene și de la panourile solare a crescut până la 12% față de 10%, cât era în 2021, și 5%, cât era în 2015.

Sursele regenerabile, inclusiv energia nucleară, au reprezentat 39% din electricitatea mondială, a estimat grupul, potrivit Tech Xplore.

Restul surselor provin din combustibili fosili care provoacă emisii de carbon care încălzesc planeta: petrol, gaze și cărbune, care a fost cea mai mare sursă, cu 36%.

Energia pe bază de cărbune și-a încetinit creșterea, rămâne principala sursă mondială de electricitate

Pe măsură ce cererea de energie electrică continuă să crească, producția de energie pe bază cărbune a crescut cu 1,1%, mai lent decât era de așteptat, a spus Ember.

Oamenii de știință și Agenția Internațională pentru Energie spun că utilizarea acestor combustibili fosili trebuie redusă drastic pentru a atinge obiectivul critic de limitare a încălzirii globale la 1,5 grade Celsius.

Țările de la summitul ONU COP26 din 2021 privind clima au convenit să „reducă treptat” cărbunele, cel mai poluant dintre combustibilii fosili, dar progresele au fost limitate și sunt planificate noi centrale pe cărbune, în special în India și China.

„Prognozăm că în 2023 va fi o mică scădere a generării de energie din combustibili fosili… cu scăderi mai mari în anii următori, pe măsură ce eolianul și solarul cresc în continuare”, a spus Ember.

„Asta ar însemna că în 2022 a fost atins vârful emisiilor. O nouă eră de scădere a emisiilor din sectorul energetic este aproape”, au concluzionat experții.

Vă recomandăm să citiți și:

Un adăpost pentru animale a tratat un câine dependent de alcool

Marea Britanie ar putea include noi situri în Patrimoniul Mondial UNESCO

5 pași simpli prin care să-ți recapeți interesul pentru ce te pasionează cu adevărat

Google a actualizat funcția Timelapse care ne permite să vedem cum s-a schimbat Pământul în timp

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase