Un fost director al Google avertizează că oamenii s-ar putea îndrăgosti de Inteligența Artificială
Eric Schmidt, unul dintre foștii directori ai Google și coautorul cărții „The Age of AI” („Era Inteligenței Artificiale”), este îngrijorat că oamenii se vor îndrăgosti de Inteligența Artificială (AI).
Este o preocupare cât se poate de veridică, având în vedere că, ei bine, o parte dintre ei a făcut-o deja.
„Imaginați-vă o lume în care aveți un tutore de Inteligență Artificială, care sporește capacitatea educațională a tuturor în fiecare limbă la nivel global. Iar aceste tehnologii, care sunt cunoscute în general sub numele de modele mari de limbaj, vor face în mod clar acest lucru”, a declarat Schmidt într-un interviu acordat ABC News, adăugând că acest caz de utilizare, printre altele, este „remarcabil”, potrivit Futurism.
Posibilitatea ca un robot să înlocuiască un partener uman
„Dar, în același timp, ei se confruntă cu provocări extraordinare. Noi ne confruntăm cu provocări extraordinare din cauza acestor lucruri”, a adăugat Schmidt, înainte să întrebe retoric: „Ce se întâmplă atunci când oamenii se îndrăgostesc de tutorele lor de Inteligență Artificială?”
Exemplul este unul oportun, întrucât, recent, The Washington Post a relatat că tehnologia OpenAI alimentează un tutore de Inteligență Artificială, dezvăluit de curând de o școală din Silicon Valley.
Deși unii s-ar putea îndoi de ideea că un copil ar putea dezvolta sentimente romantice pentru tutorele său de AI, posibilitatea nu este chiar atât de neverosimilă. Internetul este adesea un loc în care copiii și adulții deopotrivă, în special cei care se simt dezamăgiți într-un anumit fel, caută o comunitate, prietenie și, uneori, chiar o poveste de dragoste digitală.
Prin urmare, este mai mult decât plauzibil să ne imaginăm că chatboții care imită oamenii, concepuți pentru a oferi ajutor utilizatorilor, ar putea umple un astfel de gol.
Tehnologiile noi și puternice vin aproape întotdeauna cu efecte secundare neintenționate
De altfel, piața pentru însoțitorii AI este în plină expansiune. Luați, de exemplu, chatboții ai serviciului „AI Girlfriend” al Replika. Aceștia sunt concepuți ca să îndeplinească rolul unui companion apropiat.
Replika susține că are două milioane de utilizatori. Succesul companiei poate sugera că oamenii pot să dezvolte atașamente puternice față de roboți de conversație, concepuți să semene cu oameni reali.
Schmidt a declarat că tehnologiile noi și puternice vin aproape întotdeauna cu efecte secundare nedorite. Acesta a folosit exemplul puternic al rețelelor de socializare ca să ilustreze cât de vaste și, în multe cazuri, cât de grave pot fi aceste consecințe neintenționate.
Vă mai recomandăm și:
Câinii roboți de la Boston Dynamics vor fi dresați să picteze
Un bărbat este „sigur” că iubita sa robot îl va salva în cazul unei apocalipse AI
O filmare celebră cu Bigfoot, corectată cu Inteligența Artificială. A fost dezlegat misterul?
Inteligența Artificială ar putea afecta până la 80% dintre locurile de muncă din UE și SUA