Este deja bine știut că o relație romantică poate aduce numeroase beneficii în viața noastră, poate îmbunătăți inclusiv sănătatea și ne ajută să trăim mai mult. Studiile recente indică faptul că și prietenia vine cu aceleași beneficii.
Benny Shakes spune că trebuie să își dozeze energia atunci când vine vorba de prietenii său. Shakes suferă de boli mintale și are un job care îl epuizează – este comedian și participă la show-uri de stand-up.
„Anulez întâlnirile cu prietenii de fiecare dată. Este greu să țin pasul cu prieteniile din cauza problemelor de sănătate. Sunt obosit în cea mai mare parte a timpului – mă simt epuizat doar stând la computer”, a spus Benny, potrivit BBC.
Din fericire, prietenii și partenera lui îi înțeleg nevoile de solitudine deoarece, spre deosebire de singurătate, aceasta este voluntară. Dar prietenii îl ajută în numeroase situații: uneori îi amintesc să își ia medicamentele, alteori îl sprijină atunci când are episoade din cauza bolii sale. Asta înseamnă că Benny deja se bucură de proprietățile curative ale unei prietenii. De la ridicarea moralului, la sănătate cardiovasculară – prieteniile aduc beneficii pentru mintea și sufletul nostru.
Jurnalista Lydia Denworth, care a scris o carte despre știința prieteniei, încă este surprinsă de faptul că izolarea socială afectează sistemul imunitar. De exemplu, atunci când suntem singuri, celulele albe din sânge își schimbă comportamentul, ducând la inflamații și la un răspuns imunitar slăbit.
„Cred că este uimitor că organismul nostru funcționează în acest mod”, a spus jurnalista.
Și nu este doar sistemul imunitar cel care primește un „boost” în urma interacțiunilor sociale. Persoanele care socializează mai mult tind să se bucure de o viață mai lungă și mai sănătoasă, ele având un risc mai scăzut de hipertensiune. Prietenii ne pot ajuta, de asemenea, să dormim mai bine și chiar să ne vindecăm mai rapid – cel puțin asta arată un studiu care a presupus înțeparea pielii participanților.
La polul opus, prieteniile încordate pot profeți boli cronice. Iar deconectarea de mediile sociale aduce, în unele situații, un risc mai mare de mortalitate decât alte vicii pe care deja le cunoaștem: fumatul sau colesterolul ridicat.
Totuși, în această perioadă marcată de criza economică, participarea la evenimente sociale a scăzut pentru multe persoane din întreaga lume.
„Costurile traiului de zi cu zi opresc, cu siguranță, oamenii să mai socializeze. Transportul sau chiar o ceașcă de ceai ori de cafea pot reprezenta bariere”, a spus Donna Turnbull, manager al unui ONG din nordul Londrei.
E drept, este nevoie de mai multe dovezi care să indice care sunt metodele prin care putem să ne îmbunătățim sănătatea alături de prietenii noștri. Până atunci, putem doar să încercăm să găsim resursele necesare (timp, bani, energie) pentru a ne bucura de companie.
Astronomii au surprins o galaxie bizară care aruncă cu plasmă în „prietenul” său
Originile misterioase ale celui mai bun prieten al omului. Sunt lupii strămoșii câinilor?
Rămășițele unor câini străvechi dezvăluie că oamenii își mâncau cel mai bun prieten