Un tribunal din China a condamnat doi avocați proeminenți din domeniul drepturilor omului la pedepse cu închisoarea de peste un deceniu fiecare, au declarat pentru Reuters o rudă a unui avocat și grupuri de apărare a drepturilor.
Condamnarea celor doi avocați este cea mai recentă măsură de represiune a societății civile de către președintele Xi Jinping.
Xu Zhiyong, în vârstă de 50 de ani, și Ding Jiaxi, în vârstă de 55 de ani, au fost judecați cu ușile închise în luna iunie a anului trecut, sub acuzația de subversiune de stat, la un tribunal din comitatul Linshu din provincia nord-estică Shandong, au declarat atunci rudele pentru Reuters.
Xu și Ding sunt figuri proeminente în cadrul Mișcării Noilor Cetățeni, care a urmărit o mai mare transparență în ceea ce privește averea oficialilor și ca cetățenii chinezi să își poată exercita drepturile civile, așa cum este scris în Constituție.
Soția lui Ding, Luo Shengchun, care locuiește în Statele Unite și a urmărit cazul său cu oficiali ai Departamentului de Stat al SUA, a declarat pentru Reuters despre sentință, dar a spus că nu are alte detalii.
„Avocaților lor le este interzis să publice documentele privind verdictele instanței și nu îndrăznesc să dezvăluie unde au fost condamnați și sub ce acuzații”, a spus ea prin telefon.
Ea va continua să facă presiuni pentru a obține informații, a adăugat ea.
„Nu îi voi lăsa să îi bage în închisoare pe Ding Jiaxi și Xu Zhiyong atât de ușor”, a mai spus femeia.
Xu a primit o pedeapsă de 14 ani de închisoare, iar Ding a fost condamnat la 12 ani, a adăugat ea.
Ministerul de Externe al Chinei a declarat că nu are cunoștință de aceste cazuri.
„China este o țară guvernată de lege, toți sunt tratați în mod egal în fața legii, iar cazurile sunt tratate în conformitate cu legea”, a declarat purtătorul de cuvânt Wang Wenbin reporterilor în cadrul unui briefing zilnic.
Instanța, precum și ministerul justiției, nu au răspuns solicitării venite din partea Reuters de a comenta situația.
Cei doi au fost reținuți mai mult de trei ani, Ding fiind luat de poliție în decembrie 2019, la scurt timp după ce a participat la o adunare în sudul Chinei împreună cu alți aproximativ 20 de avocați și activiști. Apoi a fost ținut în regim de necomunicare timp de aproape șase luni, în timp ce a fost torturat pentru a obține o mărturisire, a declarat avocatul său, Peng Jian, în fața instanței.
Xu, un prieten apropiat al lui Ding care a scris cândva o scrisoare deschisă usturătoare în care îi cerea lui Xi să demisioneze, a fost reținut în februarie 2020 după ce s-a ascuns.
Autoritățile le-au interzis avocaților lor să intre în contact cu presa străină, a adăugat Luo, într-o practică care a devenit din ce în ce mai frecventă în ultimii ani, pentru a înăbuși publicitatea în jurul cazurilor legate de drepturi.
Ambii fuseseră anterior încarcerați pentru activismul lor.
„Condamnările și sentințele crud de fariseice aplicate lui Xu Zhiyong și Ding Jiaxi arată ostilitatea nețărmurită a președintelui Xi față de activismul pașnic”, a declarat Yaqiu Wang, cercetător senior în China la Human Rights Watch, cu sediul la New York.
Audierile lor secrete au fost „pline de probleme procedurale și de acuzații de maltratare”, a adăugat grupul de apărare a drepturilor omului.
China a reprimat drastic disidența de când Xi a venit la putere în 2012. Sute de avocați pentru drepturile omului au fost reținuți și zeci au fost încarcerați într-o serie de arestări cunoscute în mod obișnuit sub numele de cazurile „709”, referindu-se la represiunea din 9 iulie 2015.
China respinge criticile privind situația drepturilor omului, afirmând că este o țară în care domnește statul de drept și că avocații și activiștii pentru drepturile omului încarcerați sunt infractori care au încălcat legea.