Autobuzul „care se conduce singur” are nevoie de doi oameni pentru a fi operat
Vehiculele autonome ne produc în minte imagini cu un fel de „camere” pe roți, fără un scaun pentru șofer și chiar fără volan. Însă realitatea este alta, după cum o demonstrează autobuzul „care se conduce singur” din Scoția.
După cum arată un nou program pilot de autobuze „autonome” din Scoția, tehnologia încă nu a ajuns foarte departe. Asta pentru că programul necesită în permanență nu unul, ci doi oameni pentru a opera autobuzele.
În timp ce publicațiile din Marea Britanie precum BBC, The Guardian și Sky News folosesc în titluri sintagma „conducere autonomă”, Jalopnik a fost cea care a subliniat cum stau de fapt lucrurile, notează Futurism.
Autobuzul „care se conduce singur” de fapt nu se conduce singur
După cum notează Jalopnik, linia de autobuze autonome va include cinci vehicule cu etaj, operate de un șofer de siguranță și de un căpitan de autobuz care îi va ajuta pe pasageri să urce.
Cu alte cuvinte, autobuzul „care se conduce singur” nu face chiar ceea ce spune denumirea sa.
Ruta de autobuz va transporta până la 10.000 de pasageri pe săptămână pe un circuit de 22 de kilometri spre suburbiile Edinburgh și înapoi. Oficialii deja laudă programul, în timp ce guvernul britanic îl numește (probabil în mod eronat) primul de acest gen din lume.
Condusul complet autonom nu este încă posibil
„Acesta este o piatră de hotar incitantă pentru acest proiect inovator și ambițios și aștept cu nerăbdare să văd proiectul CAVForth pe drumuri luna viitoare”, a declarat Kevin Stewart, ministrul scoțian al transporturilor, pentru BBC.
„Suntem încântați să prezentăm prima flotă de autobuze autonome din Regatul Unit în estul Scoției”, a adăugat directorul general al Stagecoach UK, Carla Stockton-Jones.
Deși această flotă scoțiană cu siguranță nu este primul autobuz fără șofer care a ajuns pe străzile publice, este totuși ironic că așa-numitul transport cu conducere autonomă are nevoie de oameni pentru a funcționa în anul 2023; dar probabil este mai bine așa, având în vedere starea actuală a tehnologiei.
Vă recomandăm să citiți și:
Statele Uniunii Europene au decis interzicerea mașinilor cu motoare cu ardere internă
Cercetătorii au calculat cât de repede s-ar putea topi calota glaciară din Groenlanda
De ce mii de voluntari s-au oferit să transcrie notițele savantului care a inspirat „Frankenstein”?
Groenlanda rămâne la ora de vară. Țara și-a schimbat ora pentru ultima dată