După ce și-a dat ceasurile înainte cu o oră pentru ultima dată la finalul lunii martie, în loc să se întoarcă la ora de iarnă în octombrie, Groenlanda rămâne la ora de vară de acum înainte, schimbându-și astfel fusul orar.
După consultarea poporului Groenlandei (un teritoriu autonom care face parte din Regatul Danemarcei), guvernul a votat să nu se mai modifice ora la toamnă. În acest fel, Groenlanda rămâne la ora de vară pe o durată nedeterminată.
În schimb, țara va rămâne cu trei ore în urmă față de ora de la Copenhaga și față de Central European Time (CET) și cu trei ore înainte față de Eastern Time (ET). Iarna, acest lucru va însemna mai puțină lumină dimineața și mai multă după-amiaza, explică IFL Science.
„Este o zi istorică pentru Groenlanda. Schimbarea fusului orar standard pentru Groenlanda se va simți abia la sfârșitul lunii octombrie, când în mod normal dădeam ceasul înapoi cu o oră. Dar acum nu vom mai face asta”, a spus premierul Múte Bourup Egede.
Trecerea definitivă la ora de vară a fost votată și de Senatul Statelor Unite în 2022, dar votul a eșuat în Camera Reprezentanților. Doar un număr mic de țări au o oră de vară, iar în unele dintre acestea, doar unele state o folosesc. Majoritatea acestor țări se află în nordul global, de exemplu, Europa și America de Nord; însă și câteva țări din Orientul Mijlociu și o parte din Australia și America de Sud (în timpul verii emisferei sudice) folosesc ora de vară.
Libanul s-a trezit într-o situație interesantă care implică fusurile orare. În prezent, are două simultan, ceea ce nu se întâmplă de obicei. Acest lucru este cauzat de un dezacord dintre guvern și autoritățile religioase creștine. Guvernul a decis să amâne trecerea la ora de vară până pe 21 aprilie, o dată apropiată de sfârșitul Ramadanului, susținând cetățenii musulmani care iau parte la sărbătoare prin faptul că apusul se petrece cu o oră mai devreme.
Dar influenta biserică maronită, care reprezintă cea mai mare instituție creștină din țara din Orientul Mijlociu, a obiectat spunând că ei nu au fost consultați și că decalarea trecerii la noua oră ar crea haos. Așa că le-au spus oamenilor să-și potrivească ceasul.
Deoarece ceasurile din Liban nu se schimbă automat (guvernul se așteaptă ca oamenii să schimbe ei înșiși ora), acest lucru a creat un adevărat haos care a afectat aeroporturile, transportul și afacerile.
În cele din urmă, guvernul libanez a anunțat trecerea la ora de vară pe 29 martie.
Populația Canadei a crescut cu un milion de locuitori într-un singur an
Cum pot simți muştele substanţele alcaline?
Un nou parteneriat face ca sateliții de patrulare specială în spațiu să devină o realitate
Provocarea Vezuviu: un milion de dolari pentru descifrarea unor pergamente vechi de 2.000 de ani