Un multimiliardar necunoscut ar fi fost „dat de gol” de datele fiscale din SUA
Pe 28 februarie 2023, un multimiliardar necunoscut a plătit un impozit de 7 miliarde de dolari pentru proprietatea sa. Este cea mai mare plată de acest gen din 2005, cu o diferență uriașă față de următoarea din „top”.
De cele mai multe ori, verificarea datelor fiscale nu este altceva decât o muncă plictisitoare. Dar analizând datele din 28 februarie 2023, directorul asociat de analiză bugetară la Penn Wharton Budget Model, John Ricco, a găsit ceva interesant: o plată către guvern încadrată la impozite „imobiliare și cadouri” în valoare de 7 miliarde de dolari.
Acesta este de departe cel mai mare impozit pe bunuri și cadouri din 2005 încoace, la o diferență foarte mare, scrie IFL Science.
Un multimiliardar necunoscut se „ascundea” în datele despre impozite
Ricco a observat plata uriașă, spunând că acest tip de plată probabil a fost făcută de unul dintre cei mai bogați 10 americani.
Pe baza cotei de impozitare a proprietății de 40%, ar însemna că proprietatea valorează 17,5 miliarde de dolari. Cu toate acestea, prin diverse scutiri și scheme de evitare, este posibil ca proprietatea să aibă de fapt o valoare de până la 35 de miliarde de dolari.
Așadar, ce ar putea fi această plată? O opțiune este ca un multimiliardar necunoscut să facă acum „mici” cadouri pentru a evita impozitele după ce va muri.
Cine ar putea fi acest miliardar?
„O altă posibilă explicație: persoanele bogate pot plăti taxe mai mici făcând cadouri impozabile. Cadourile au un regim special din punct de vedere al taxelor, ceea ce înseamnă că ‘dăruind’ cele 7 miliarde de dolari, donatorul a economisit 3 miliarde de dolari pe care le-ar fi plătit drept impozit”, a spus profesorul de drept fiscal Ray Madoff pe Twitter.
Ar putea fi vorba despre un miliardar care a murit relativ recent, dar cea mai intrigantă explicație, propusă de Gabriel Zucman, de la University of Berkley to Quartz, este că ar putea fi „o persoană foarte bogată care a fost ratată de revista Forbes”.
Vă recomandăm să citiți și:
Energia regenerabilă din SUA a depășit cărbunele în 2022
OMS reevaluează sfaturile privind vaccinul COVID-19
Sportivii ruși pot concura la Paris 2024 cu o condiție
Infrastructura critică din Europa, vizată de atacuri cibernetice de când a început războiul