Cercetătorii au calculat cât de repede s-ar putea topi calota glaciară din Groenlanda
Ne aflăm în mijlocul unei crize climatice. În cazul în care emisiile nu vor fi diminuate, peisajele înghețate ale Pământului ar putea fi grav afectate. În cel mai rău caz, locuri precum Groenlanda ar ajunge la un punct din care nu s-ar mai putea întoarce, din cauza pierderii totale a gheții.
Acum, un nou studiu, publicat recent în Geophysical Research Letters, prezintă o imagine sumbră a viitorului Groenlandei. Oamenii de știință au calculat cât de repede s-ar putea topi stratul de gheață din Groenlanda. Și, bineînțeles, acest lucru depinde de emisiile de carbon care încălzesc planeta.
Stratul de gheață din Groenlanda acoperă aproximativ 1,7 milioane de kilometri pătrați de teren arctic. Iar topirea totală a stratului de gheață ar duce la o creștere de șapte metri a nivelului global al mării, potrivit Interesting Engineering.
Omenirea, aproape la jumătatea primului punct critic
Oamenii de știință au modelat acum punctele critice, astfel încât să determine momentul în care ar putea avea loc această topire din punctul de vedere al emisiilor de carbon.
Echipa a identificat două momente critice pentru calota glaciare din Groenlanda, cu ajutorul unor simulări computerizate.
Potrivit studiului, eliberarea a 1.000 miliarde de tone de carbon va duce la topirea porțiunii sudice a stratului de gheață. Pe de altă parte, până la 2.500 de miliarde de tone de emisii de carbon vor face ca aproape întregul strat de gheață să dispară.
Groenlanda pierde în fiecare an 255 de miliarde de tone de gheață
Aproximativ 500 de miliarde de tone de carbon au fost deja adăugate, ceea ce pune omenirea aproape la jumătatea primului punct critic.
„Primul punct critic nu este departe de condițiile climatice actuale, așa că suntem în pericol să-l traversăm. Odată ce vom începe să alunecăm, vom cădea de pe această stâncă și nu vom mai putea urca înapoi”, a declarat Dennis Höning, cercetător în domeniul climei la Institutul Potsdam pentru cercetarea impactului climatic.
Groenlanda este unul dintre cele mai vulnerabile locuri de pe planetă la încălzirea globală. Potrivit datelor, Groenlanda a pierdut până la 255 de miliarde de tone de gheață pe an între 2003 și 2016.
Topirea ireversibilă a calotei din Groenlanda
Oamenii de știință au observat că partea sudică de gheață se topește cel mai rapid. Declarația relevă faptul că temperatura aeului și a apei, curenții oceanici, precipitațiile și alți factori de bază influențează modul și locul în care se topește stratul de gheață.
În ceea ce privește temperaturile, observațiile anterioare au sugerat că o creștere a temperaturii globale cu unul până la trei grade Celsius ar putea să provoace topirea ireversibilă a calotei glaciare din Groenlanda.
„Nu putem continua emisiile de carbon în același ritm pentru mult timp fără să riscăm să depășim punctele de inflexiune. Cea mai mare parte a topirii calotei nu va avea loc în următorul deceniu, dar nu va trece prea mult timp până când nu vom mai putea acționa”, a declarat Höning, care a condus studiul.
Vă mai recomandăm și:
Topirea calotelor glaciare va crește nivelul mărilor cu 1,4 metri
Acord istoric pentru oceane, atins după un deceniu de discuții
Există cu adevărat „corăbii fantomă” care rătăcesc fără echipaj pe apele lumii?
Cum au ajuns schimbările climatice să aducă beneficii pentru fermieri și pentru vulturi?