OMS reevaluează sfaturile privind vaccinul COVID-19
Experții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) revizuiesc sfaturile privind vaccinul COVID-19. Copiii și adolescenții sănătoși prezintă un risc scăzut și ar putea să nu fie nevoiți să se vaccineze.
Experții în vaccinuri ai Organizației Mondiale a Sănătății și-au revizuit recomandările globale de vaccinare împotriva COVID-19, iar copiii sănătoși și adolescenții considerați cu „prioritate scăzută” ar putea să nu fie nevoiți să se vaccineze.
Ghidul actualizat este conceput să prioritizeze vaccinurile COVID-19 pentru cei care prezintă cel mai mare risc de deces și boli grave, notează CNN.
Țările fac propriile alegeri cu privire la recomandările de vaccinare
OMS recomandă doze suplimentare de rapel de vaccin COVID-19 pentru grupurile cu prioritate ridicată, cum ar fi persoanele în vârstă, persoanele imunocompromise de toate vârstele, angajații din prima linie din sănătate și persoanele însărcinate, la șase sau 12 luni de la ultima doză de rapel.
Pentru cei cu risc mediu, grupul recomandă vaccinarea primară și primele doze de rapel, dar nu recomandă rapeluri suplimentare de rutină. Acest grup include copii și adolescenți cu riscuri de sănătate și adulți sănătoși cu vârsta sub 60 de ani.
Pentru copiii sănătoși cu vârste cuprinse între șase luni și 17 ani, grupul a declarat că țările ar trebui să ia în considerare vaccinarea pe baza unor factori precum povara bolii și raportul cost-eficiență.
Grupul a precizat că recomandările sale privind vaccinurile se bazează pe condițiile epidemiologice actuale și s-ar putea schimba dacă pandemia evoluează.
De asemenea, aceasta vine în contextul în care țările fac propriile alegeri cu privire la recomandările de vaccinare, în funcție de aprovizionarea cu vaccinuri și de progresele înregistrate.
Pandemia de COVID-19 a avut un impact puternic asupra programelor de imunizare
Oficialii americani, de exemplu, analizează dacă să ofere persoanelor care prezintă un risc ridicat de COVID-19 severă șansa de a primi un alt rapel bivalent. Regatul Unit și Canada au început deja să permită anumitor persoane să primească un alt rapel bivalent.
Experții au recunoscut, de asemenea, că există priorități în materie de sănătate atunci când vine vorba de vaccinări.
„După cum știm cu toții, pandemia de COVID-19 a avut un impact puternic asupra programelor de imunizare”, a declarat marți președintele SAGE, Dr. Hanna Nohynek.
„A fost un efort extraordinar, iar multe țări s-au descurcat foarte bine atingând acoperiri ridicate, dar este încă nevoie de eforturi pentru a reduce inegalitățile și trebuie să ajungem la grupurile cu prioritate ridicată și trebuie să reducem lacunele de acoperire.”
În plus, copiii trebuie să recupereze vaccinurile de rutină pe care le-au ratat în timpul pandemiei COVID-19.
Programele de imunizare din întreaga lume trebuie să fie consolidate și restabilite
Ea a subliniat creșterea numărului de cazuri de rujeolă în toate regiunile OMS, spunând că programele de imunizare din întreaga lume trebuie să fie consolidate și restabilite.
Poliomielita circulă, de asemenea, în mai multe țări, astfel încât consilierii OMS în domeniul vaccinurilor recomandă îmbunătățirea acoperirii cu vaccin imunitar și suplimentarea cu o doză de vaccin antipoliomielitic injectabil atunci când există o „circulație persistentă a poliovirusului”.