Rusia are armament capabil să distrugă orice inamic, inclusiv Statele Unite, dacă ar fi ameninţată existenţa naţiunii ruse, a afirmat Nikolai Patruşev, principalul consilier al preşedintelui Vladimir Putin, după ce NATO a condamnat retorică nucleară „periculoasă” a Moscovei.
„Politicienii americani, blocaţi în propria lor propagandă, rămân încrezători că, în situaţia unui conflict direct cu Rusia, Statele Unite pot lansa un atac preventiv cu rachete, după care Rusia nu va mai fi capabilă să riposteze. Este vorba de stupiditate, cu perspective limitate şi foarte periculoase”, a declarat Nikolai Patruşev, şeful Consiliului prezidenţial pentru Siguranţă Naţională de la Moscova.
„Rusia este răbdătoare şi nu intimidează pe nimeni cu avantajele sale militare. Dar are armament modern unic, capabil să distrugă orice adversar, inclusiv Statele Unite, în cazul unei ameninţări asupra existenţei sale”, a atras atenţia Patruşev, într-un interviu acordat publicaţiei Rossiiskaya Gazeta, conform agenţiei Reuters.
Rusia a susţinut că a lansat ceea ce numeşte „operaţiunea militară specială” în Ucraina, catalogată de Occident drept invazie militară, pentru contracararea a ceea ce Moscova percepe a fi o ameninţare de securitate generată de apropierea Kievului de NATO.
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a afirmat, conform unui interviu difuzat recent, că Rusia a ajuns la un acord cu Belarus pentru staţionarea de armament nuclear tactic pe teritoriul acestei ţări. Administraţia de la Washington nu a observat, până în prezent, indicii că Rusia ar fi transferat armament nuclear în Belarus, a declarat duminică John Kirby, un oficial din cadrul Preşedinţiei SUA. „Nu am observat niciun indiciu că preşedintele Rusiei a dat curs acestui angajament sau că a transferat arme nucleare. De fapt, nu am observat indicii că are intenţia de a utiliza arme nucleare (…) în Ucraina”, a afirmat John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă, subliniind că, în acest context, Statele Unite nu au motive să modifice configuraţia apărării nucleare.
Alianţa Nord-Atlantică a denunţat, recent, retorica nucleară „periculoasă şi iresponsabilă” a Rusiei. „Alianţa Nord-Atlantică este vigilentă, monitorizăm atent situaţia. Nu am observat schimbări în poziţionarea forţelor nucleare ale Rusiei care să ne facă să ajustăm noi forţele”, a declarat un purtător de cuvânt al NATO.