Inflația a crescut din nou în Marea Britanie
Inflaţia revine spectaculos în Marea Britanie. Rata anuală a inflaţiei a crescut la 10,4% în februarie. Analiştii se aşteaptă ca Banca Angliei să mărească din nou ratele dobânzilor în cadrul şedinţei de joi.
Rata anuală a inflaţiei a crescut la 10,4% în februarie, a anunţat miercuri Oficiul Naţional de Statistică. Aceasta a crescut de la 10,1% în ianuarie şi a fost mai mare decât prognoza de 9,9% făcută de BoE şi de economiştii chestionaţi de Reuters, citat de Ziarul Financiar.
Comparativ cu luna precedentă, preţurile au crescut cu 1,1%, aproape dublu faţă de creşterea de 0,6% prognozată de analişti.
Lira sterlină a urcat cu 0,5% faţă de dolar după raportul privind inflaţia
În urma creşterii neaşteptate a inflaţiei, investitorii au pariat că BoE va majora dobânzile cu 0,25 puncte procentuale în această săptămână, existând o mică şansă ca majorarea să fie mai mare de jumătate de punct. Înainte de publicarea datelor, pieţele erau împărţite în mod egal între a paria pe o creştere de un sfert de punct şi o stagnare a costurilor de împrumut în urma şedinţei de joi.
Lira sterlină a urcat cu 0,5% faţă de dolar după raportul privind inflaţia, tranzacţionându-se la 1,227 dolari. Lira sterlină a crescut cu 1,9% în această lună. Faţă de euro, moneda britanică a crescut cu 0,5%, tranzacţionându-se la 1,139 euro. A crescut cu 0,8% în acest an faţă de moneda unică.
Economistul-şef al ONS, Grant Fitzner, a declarat că inflaţia „a crescut semnificativ în februarie, în principal din cauza creşterii preţurilor la alcool în baruri şi restaurante”, în urma reducerilor din ianuarie.
Preţurile alimentelor şi băuturilor nealcoolice au accelerat la 18,2%, cel mai ridicat ritm din ultimii 45 de ani. ONS a raportat creşteri pentru unele produse vegetale, deoarece costurile ridicate ale energiei şi vremea rea din unele părţi ale Europei au dus la penurie şi raţionalizare.
Inflaţia preţurilor la alimente afectează cele mai sărace gospodării
Inflaţia de bază, care elimină preţurile volatile la alimente, energie, alcool şi tutun, a crescut, de asemenea, brusc la 6,2% în februarie, faţă de 5,8% în luna precedentă. Acest lucru a depăşit aşteptările economiştilor privind o încetinire la 5,7%.
Kitty Ussher, economist şef la Institute of Directors, a declarat că mediul febril din sectorul bancar a sugerat băncilor centrale să ia o pauză înainte de a majora în continuare ratele.
Inflaţia preţurilor la alimente afectează cele mai sărace gospodării, deoarece reprezintă o proporţie mai mare din cheltuielile acestora.