Prima fabrică de reciclare a textilelor reprezintă o piatră de hotar în rezolvarea problemei colosale cu care se confruntă industria modei: deșeurile textile.
Pe coasta suedeză de la Marea Baltică, în orașul Sundsvall, o echipă formată din oameni de știință, chimiști, antreprenori și producători de textile sărbătoresc un moment important, sub un banner pe care este scris sloganul „#SolutionsAreSexy” (soluțiile sunt sexy – n.r.).
Producătorul de celuloză Renewcell a deschis prima unitate de reciclare a textilelor, după ce a petrecut 10 ani pentru a dezvolta tehnologia necesară. În vreme ce acest tip de reciclare a țesăturilor (care implică tocarea manuală a hainelor și transformarea lor în fibre) există de multă vreme, Renewcell este prima fabrică care utilizează reciclarea chimică.
Acest lucru presupune o calitate mai ridicată a rezultatului și o cantitate mai mare de deșeuri prelucrate.
„Nu putem epuiza resursele naturale ale Pământului prin utilizarea uleiului pentru a produce poliester, prin tăierea copacilor pentru a face vâscoză sau prin creșterea bumbacului, iar apoi să folosim aceste fibre o singură dată, în mod linear. Ulterior, acestea ajung în oceane, pe câmpuri sau în incineratoare. Trebuie să facem ca moda să fie circulară”, a spus Patrik Lundstrom, directorul executiv al Renewcell.
Acest lucru înseamnă că trebuie limitate deșeurile provenite din industria fashion. În paralel, hainele pe care le avem trebuie purtate cât mai mult, iar ulterior, cele care nu ne mai sunt de folos, să fie transformate în materie primă.
În fiecare an, peste 100 de miliarde de obiecte vestimentare sunt produse la nivel global, arată ultimele estimări, potrivit BBC. Iar 65% din întreaga cantitate de haine ajunge la groapa de gunoi în numai 12 luni.
Odată ajunse pe câmp, hainele produc dioxid de carbon și metan. De altfel, se crede că industria modei este responsabilă pentru 10% din totalul emisiilor de carbon emise la nivel global, potrivit Organizației Națiunilor Unite.
O altă veste proastă este că doar 1% dintre totalul hainelor reciclate se transformă în haine noi.
În paralel, există o serie de alte soluții practicate la nivel mondial, pentru a refolosi hainele: vânzarea în regim de consignație, băncile de materiale textile sau metoda practicată de unele magazine prin care primesc înapoi hainele uzate.
În ce privește o abordare mai tehnică a procedurilor, pentru reciclarea hainelor uzate, compoziția țesăturii este importantă. Cele mai multe obiecte vestimentare din șifonierul nostru sunt fabricate din amestecuri de țesături, poliesterul fiind cea mai produsă fibră (54% din totalul celor fabricate la nivel mondial), pentru că este cel mai ieftin de realizat. Bumbacul este pe locul doi (22%). Ca o comparație, kilogramul de poliester costă jumătate dintr-un kilogram de bumbac.
Iar în vreme ce industria plasticului a reușit să găsească o formulă pentru a recicla poliesterul pur (PET), în cazul hainele produse din amestecuri încă există o provocare: nu poate fi reciclată o fibră fără a fi distrusă cealaltă.
De ce au fost create țesăturile care își schimbă forma la căldură?
Hârtie igienică toxică și chimicale eterne, găsite în corpurile balenelor ucigașe
Cercetătorii au creat echipamentul virulicid pentru pompieri și soldați