Un bărbat care merge cu ajutorul unui exoschelet a jucat tenis de masă cu regele Spaniei
Chiar dacă exoscheletele robotice nu sunt accesibile și disponibile pentru toți cei care au nevoie, acestea îi ajută pe unii oameni. De exemplu, un bărbat care merge cu ajutorul unui exoschelet a jucat tenis de masă cu regele Spaniei.
Richard Hernandez a fost dependent de un scaun cu rotile după o leziune a măduvei spinării în urmă cu peste douăzeci de ani. Acum, folosind un exoschelet dezvoltat de start-upul medical ABLE Human Motion, din Barcelona, Hernandez se poate plimba singur, în mare parte fără piedici.
„Mi-ar schimba complet viața (dacă așa avea exoscheletul tot timpul)”, a spus el pentru EuroNews la Mobile World Congress 2023, în Barcelona.
Un bărbat care merge cu ajutorul unui exoschelet spune că dispozitivul i-ar putea schimba viața
Hernandez testează exoscheletele ABLE de câțiva ani. Deși „rudimentară” în stadiile inițiale, spune el, cea mai recentă versiune este un upgrade „imens”.
„Cu accidentarea mea relativ scăzută și echilibrul destul de bun, îl pot folosi așa cum ați putut vedea, complet autonom, pur și simplu cu o telecomandă pe care o port în cârjă, pe care o folosesc pentru a controla toate funcțiile din două butoane”, a spus Hernandez, citat de Futurism.
Bărbatul care merge cu ajutorul unui exoschelet a ajuns să-și pună la încercare noua mobilitate într-un joc de tenis de masă în care adversar i-a fost Felipe al VI-lea, regele Spaniei. Însă nu este clar cine a câștigat.
Cum arată dispozitivul?
Exoscheletul este un dispozitiv surprinzător de simplu: se leagă în jurul picioarelor unui utilizator, având câte un set de motoare la genunchi și șolduri „care determină mișcarea de mers pentru a putea merge din nou pentru cineva care nu își simte picioarele sau nu le poate mișca din cauza unei leziuni a măduvei spinării”, a declarat Katlin Kreamer, manager de produs la ABLE Human Motion.
Potrivit unui videoclip, dispozitivul poate fi programat și prin intermediul unui smartphone și pot fi alese diferite moduri, cum ar fi „Mers pe jos”.
Noul exoschelet ar avea un preț prohibitiv, cel puțin la început
ABLE speră să înceapă să-și vândă exoscheletul începând cu această primăvară. În acest stadiu, însă, nu este vândut utilizatorilor privați, ci este destinat clinicilor și spitalelor, unde medicii îl pot folosi în siguranță pentru reabilitarea pacienților într-un mediu sigur.
Iar prețul costisitor proiectat reflectă acest lucru, variind între 40.000 și 60.000 de dolari.
Cu alte cuvinte, exoscheletul seamănă mai mult cu roțile ajutătoare decât să fie un echivalent biped al unui scaun cu rotile, dar acest lucru nu trebuie lăsat să-i submineze capacitatea impresionantă de a ajuta o persoană să meargă.
„Primul pas este să-l oferim într-un cadru clinic precum un spital. Și apoi următorul pas în foaia noastră de parcurs ar fi să facem un dispozitiv de uz personal pe care cineva să-l poată lua acasă și să-l folosească în viața de zi cu zi”, a spus Kreamer.
Vă recomandăm să citiți și:
Un studiu amplu constată că poluarea aerului accelerează pierderea osoasă
Nesiguranța alimentară poate crește declinul cognitiv la adulții în vârstă
Ești o persoană matinală? Genele de la neanderthalieni joacă un rol important
Al treilea pacient din lume vindecat de HIV. Medicii l-au monitorizat timp de 10 ani