Rămășițele unei persoane dispărute din Argentina au fost recent recuperate din stomacul unui rechin mort. Rechinul a fost prins de către pescari în apropierea locului în care a dispărut bărbatul, iar faptul a dus la specularea în presă a ideii că rechinul l-ar fi ucis. Experții în rechini și poliția suspectează însă că bărbatul era deja mort înainte ca rechinul să îl fi mâncat.
Diego Barría, un bărbat în vârstă de 32 de ani, care trăia în provincia patagoneză Chubut, a fost ultima dată văzut pe 18 februarie. Patru zile mai târziu, poliția locală a găsit pe o plajă din apropiere vehiculul de teren (ATV) avariat al lui Barría, împreună cu casca de protecție, care fusese ruptă în două. Dar nu a fost găsit niciun cadavru, ceea ce a sporit misterul din jurul locului unde se afla bărbatul dispărut.
Pescarii locali au prins pe 26 februarie, în apropierea plajei, trei rechini din specia Galeorhinus galeus, cunoscuți și sub numele de rechini tope sau soupfin. Pescarii au predat rămășițele la poliție. Ulterior, autoritățile au identificat un tatuaj specific pe încheietura antebrațului, care se potrivea cu tatuajele lui Barría. Mai departe va fi efectuat un test ADN, care va dovedi dacă rămășițele aparțin într-adevăr dispărutului, potrivit Live Science.
Cu toate acestea, este puțin probabil ca rechinul să-l fi ucis pe Barría. În schimb, poliția suspectează că bărbatul a murit probabil după ce s-a ciocnit de o stâncă cu ATV-ul său și că trupul i-a fost dus în mare, unde a fost parțial mâncat de rechin.
„În opinia mea, asta este exact ceea ce s-a întâmplat. Este foarte, foarte puțin probabil ca rechinul să-l fi ucis pe Barría”, a spus Gregory Skomal, biolog marin la Universitatea din Boston, SUA.
Rechinii Galeorhinus galeus sunt rechini de mărime medie spre mare, care se găsesc pe tot globul. Indivizii prinși de pescari, inclusiv cel care a mâncat brațul lui Barría, măsurau în jur de 1,5 metri lungime. Aceștia se hrănesc în principal cu ceea ce găsesc pe fundul mării, cum ar fi cu pești plați și sardine, dar țintesc și pești mai mari și calamari găsiți în largul mării.
Gavin Naylor, biolog marin la Univesitatea din Florida, SUA, care conduce International Shark Attack File (ISAF) la Muzeul de Istorie Naturală din Florida, a fost de acord că este foarte puțin probabil ca un rechin din această specie să atace un om, mai ales că oamenii sunt prea mari ca să fie confundați cu hrana obișnuită a rechinilor. Este, practic, „nemaiauzit ca această specie să mănânce oameni”, a declarat Naylor.
În schimb, Naylor și Skomal sunt de părere că rechinul s-a hrănit în mod oportunist cu cadavrul bărbatului.
„Este bine documentat că multe specii de rechin vor opta pentru o masă ușoară prin curățare”, atunci când este posibil, a spus Skomal. Asta poate include și hrănirea cu oameni, deși este probabil un lucru foarte rar”, a adăugat acesta.
Rechinii Galeorhinus galeus sunt vizați de pescari pentru carnea, aripioarele și ficatul lor, care sunt consumate de oameni. Ca urmare, specia este inclusă în categoria speciilor „în pericol critic de dispariție” de pe Lista Roșie a Speciilor Amenințate a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN).
Ce au învățat fizicienii de la intestinele de rechin?
O influenceriţă, amendată după ce s-a filmat în timp ce gătea și mânca un mare rechin alb
„Cea mai mare pădure de ierburi marine din lume”, descoperită cu ajutorul rechinilor