Numărul nașterilor din Japonia a scăzut până la un nivel record, iar criza demografică din țara asiatică se adâncește tot mai mult, potrivit CNN.
Numărul nașterilor înregistrate în Japonia s-a prăbușit anul trecut la un alt nivel minim record. Aceasta este cea mai recentă statistică dintr-o serie îngrijorătoare care durează de zeci de ani și pe care autoritățile nu au reușit să o inverseze în ciuda măsurilor luate.
Japonia a înregistrat 799.728 de nașteri în 2022, cel mai mic număr înregistrat vreodată. Totodată, este prima scădere sub 800.000, potrivit statisticilor publicate marți de Ministerul Sănătății. Acest număr s-a înjumătățit aproape în ultimii 40 de ani. În 1982, de exemplu, Japonia a înregistrat peste 1,5 milioane de nașteri.
De asemenea, Japonia a raportat anul trecut un nivel record al deceselor postbelice, cu peste 1,58 milioane de persoane decedate.
Decesele au depășit nașterile în Japonia de mai bine de un deceniu, ceea ce reprezintă o problemă tot mai mare pentru liderii celei de-a treia economii a lumii. Aceștia se confruntă cu o populație vârstnică în creștere și o forță de muncă în scădere ceea ce pune în pericol finanțarea bugetului de pensii și a serviciilor de sănătate.
Populația Japoniei a fost în declin constant de la boom-ul său economic din anii 1980 și s-a situat la 125,5 milioane în 2021, potrivit cifrelor guvernamentale.
Rata sa de fertilitate de 1,3 este cu mult sub rata de 2,1 necesară pentru a menține o populație stabilă, în absența imigrației.
Țara are și una dintre cele mai mari speranțe de viață din lume. În 2020, aproape una din 1.500 de persoane din Japonia avea vârsta de 100 de ani sau mai mult.
Aceste tendințe îngrijorătoare l-au determinat pe premierul Fumio Kishida să declare că Japonia este pe punctul „de a nu mai putea menține funcțiile sociale”.
„Atunci când ne gândim la sustenabilitatea și incluziunea economiei și societății națiunii noastre, plasăm sprijinul pentru creșterea copiilor ca fiind cea mai importantă politică a noastră”, a spus el în ianuarie, adăugând că Japonia „pur și simplu nu mai poate aștepta” în ceea ce privește rezolvarea problemei ratei scăzute a natalității.
Este „acum sau niciodată” pentru a inversa criza demografică a Japoniei, a avertizat premierul.
O nouă agenție guvernamentală va fi înființată în aprilie pentru a se concentra pe această problemă, iar Kishida a anunțat că dorește ca guvernul să își dubleze cheltuielile pentru programele legate de copii.
Costul ridicat al vieții în Japonia, spațiul limitat și lipsa de sprijin pentru îngrijirea copiilor în orașe sunt principalele probleme cu care se confruntă cuplurile japoneze.