Canalele din Veneția au secat din cauza mareelor neobișnuit de scăzute
Săptămânile de vreme uscată de iarnă au ridicat îngrijorări că Italia s-ar putea confrunta cu o altă secetă după urgența din vara trecută, atunci când Alpii au primit mai puțin de jumătate din cantitatea normală de zăpadă, potrivit oamenilor de știință și grupurilor de mediu.
Avertismentul vine în contextul în care Veneția, acolo unde inundațiile sunt, în general, principala preocupare, se confruntă cu maree neobișnuit de scăzute, care fac imposibilă navigarea gondolelor, a taxiurilor de apă și a ambulanțelor pe unele dintre faimoasele sale canale, potrivit The Guardian.
Problemele din Veneția sunt puse pe seama mai multor factori, cum ar fi lipsa ploilor, un sistem ridicat de presiune, Luna plină și curenții marini.
Italia a suferit cea mai gravă secetă din ultimii 70 de ani
Râurile și lacurile din Italia au un deficit sever de apă, a declarat recent grupul de mediu Legambiente, cu atenția concentrată asupra nordului țării.
Padul, cel mai lung fluviu din Italia, care se întinde de la Alpi, în nord-vest, până la Marea Adriatică are cu 61% mai puțină apă decât în mod normal în această perioadă a anului, se mai arată în comunicat.
În iulie 2022, Italia a suferit cea mai gravă secetă din ultimii 70 de ani și a declarat stare de urgență în zonele din jurul fluviului Pad, care reprezintă o treime din producția agricolă a țării.
„Ne aflăm într-o situație de deficit de apă care a apărut încă din iarna 2020-2021. Trebuie să recuperăm 500 de milimetri în regiunile de nord-vest: avem nevoie de 50 de zile de ploaie”, a declarat expertul în climă Massimiliano Pasqui de la Institutul Italian de Cercetare Științifică CNR, citat de cotidianul Corriere della Sera.
Nivelul apei pe lacul Garda a scăzut până la un nivel record
Nivelul apei pe lacul Garda, în nordul Italiei, a scăzut până la un nivel record, ceea ce a făcut posibilă ajungerea pe micuța insulă San Biagio, de pe lac pe o potecă expusă.
Un anticiclon a dominat vremea în vestul Europei pentru 15 zile, aducând temperaturi blânde, întâlnite mai degrabă la sfârșitul primăverii.
Cu toate acestea, ultimele prognoze meteorologice indică sosirea precipitațiilor și a zăpezii în zilele următoare, atât de necesare în Alpi.
Vă mai recomandăm și:
Veneția a interzis circulația navelor de croazieră în lagună
Secetă severă în Italia. Mai multe regiuni au declarat stare de urgență
„Vrem apă să ne spălăm şi lumină să învăţăm”. Revolta studenţilor de la Iaşi în anul 1987
O caracatiță de 4 milioane de ani din Antarctica ne poate spune cât de mult va crește nivelul mării