„Chimicale eterne” au fost găsite în animalele de pe toate continentele, cu o singură excepție
Animalele sunt contaminate cu „chimicale eterne” periculoase, pe toate continentele, cu excepția Antarcticii, potrivit unui nou raport. Creaturi precum tigrii și urșii polari până la specii precum panda roșu, rozătoare și planctonul marin acumulează probabil substanțe per-fluoroalchilice și polifluoroalchilice (PFAS) prin consumul de pește, de apă potabilă sau prin respirarea aerului. Contaminarea le-ar putea pune în pericol.
Chimicalele eterne pot fi găsite în tone de produse fabricate, de la ambalaje alimentare și îmbrăcăminte, la spumă de stingere a incendiilor și foste tigăi de teflon.
Deși sunt create cu scopul de a rezista la apă, căldură și pete, PFAS nu se descompun în mediul înconjurător, ceea ce le-a adus denumirea de „chimicale eterne”, potrivit Science Alert.
„Chimicalele eterne”, o problemă de contaminare globală
Precipitațiile și solul de pe întreaga planetă pot conține niveluri nesigure ale acestor substanțe. Acest lucru a dus la contaminarea pe scară largă a ființelor vii, potrivit unui raport publicat miercuri de Environmental Working Group (EWG), o organizație nonprofit specializată în cercetarea și promovarea substanțelor chimice de uz casnic.
Cercetătorii au adunat 125 de studii evaluate de colegi care au testat viața sălbatică pentru PFAS în ultimii cinci ani. Potrivit lui David Andrews, cercetător senior la EWG, niciun studiu din evaluare nu a dat greș în detectarea PFAS la animalele, păsările sau peștii testați.
„Aceasta este cu adevărat o problemă de contaminare globală și probabil că are un impact asupra faunei sălbatice de pretutindeni”, a declarat David Adrews.
Expunerea la substanțe chimice, legată de dezvoltarea mai multor boli
Fauna sălbatică din întreaga lume luptă împotriva pierderii habitatului, a schimbărilor climatice și, uneori, a braconajului. Noul raport sugerează că, o astfel de contaminare cu „chimicale eterne” ar putea reprezenta încă o amenințare pentru supraviețuirea multor specii.
Impactul PFAS nu a fost încă bine studiat pe animale, dar în ce-i privește pe oameni, cercetarea a legat expunerea la substanțe chimice de unele tipuri de cancer, boli tiroidiene, scăderea fertilității, întârzieri în dezvoltare, leziuni hepatice, colesterol ridicat și răspunsuri imunitare reduse.
Andrews se teme că animalele din întreaga lume s-ar putea confrunta cu riscuri similare pentru sănătate cu cele asociate oamenilor.
Producătorii americani au eliminat deja câteva PFAS
Un studiu realizat în Carolina de Nord a constatat că aligatorii cu niveluri ridicate de PFAS în sânge prezentau semne de slăbire a sistemului imunitar.
Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege mizele.
„Există cu siguranță o oarecare incertitudine și probabil o anumită variație între specii în ceea ce privește modul în care aceste substanțe chimice provoacă daune”, a declarat Andrews.
Producătorii americani au eliminat deja câteva PFAS, dar multe dintre miile de varietăți sunt încă în uz. Andrews a cerut înlocuirea acestora cu substanțe alternative.
UE a publicat o propunere de interzicere a producerii și vânzării a 10.000 de PFAS
În același timp, instalațiile industriale elimină PFAS în aer și le scurg în cursurile de apă. Curățarea acestor situri de emisie este esențială pentru a împiedica apariția în mediul înconjurător a altor substanțe chimice veșnice.
În ianuarie, Uniunea Europeană a publicat o propunere de interzicere a producerii, vânzării și utilizării a 10.000 de PFAS. Propuneera se află în prezent în curs de evaluare.
Vă mai recomandăm și:
Substanţe toxice periculoase, detectate în sângele din cordonul ombilical
Chimicalele eterne din apă vor putea fi descompuse rapid prin intermediul unei noi metode
Cum vrea Australia să protejeze peste 100 de plante și animale în pericol de dispariție?