Cel mai mare grup de balene văzut de la sfârșitul secolului XX încoace
Pasagerii și echipajul de la bordul navei de croazieră Endurance a National Geographic, care a navigat în Antarctica, au avut anul trecut parte de ceva mai mult decât se așteptau. Nava a trecut pe lângă un grup uriaș de balene, surprinse în timp ce mâncau împreună.
O echipă de oceanografi din instituții multiple din Statele Unite a studiat imaginile și videoclipurile făcute de pasageri.
Aceștia au vrut să învețe mai multe despre balene, iar constatările făcute au fost publicate în Journal Ecology.
Pasagerii și echipajul au relatat că, pe măsură ce navigau la nord de insula Coronation, marea din jurul lor a prins viață datorită jeturilor de apă scuipate de balene. Mulți au povestit, totodată, că, pe măsură ce navigau, au putut auzi suflul balenelor. Unii au remarcat că erau atât de multe balene, încât aerul a devenit umed din cauza atâtor suflări, potrivit Phys.org.
Balenele cu aripioare, a doua cea mai mare specie după balenele albastre
Grupul de cercetare a descoperit că majoritatea balenelor erau balene cu aripioare. Specia este a doua cea mai mare specie de balene în viață, după balena albastră și cântărește, în medie, 80 de tone. Cercetătorii au estimat că întreg grupul de balene era alcătuit din 830 până la 1.153 de membri, ceea ce îl face să fie cel mai mare grup de balene văzut de la sfârșitul secolul XX încoace.
Ei au spus că formarea unui grup atât de mare de balene a devenit un fenomen extrem de rar, în contextul în care numărul populațiilor de balene a scăzut. Numărul balenelor cu aripioare, de exemplu, a fost estimat la doar 2% din numărul de balene de acum câteva secole.
Cantitatea mare de hrană, motivul adunării
Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii le cataloghează ca specie vulnerabilă la dispariție. Echipa de cercetători a subliniat, totuși, că numărul balenelor cu aripioare a crescut ușor în ultimii ani, sugerând că găsirea atâtora într-un singur loc este un fapt încurajator.
Toate balenele din grup erau balene cu fanoane, ceea ce explică de ce erau atât de multe adunate într-un singur loc. Apele erau pline de krill, principala sursă de hrană a balenelor, inclusiv a celor cu aripioare.
Vă mai recomandăm și:
Orcile au grijă de puii lor masculi chiar și maturitate, arată un studiu surprinzător
O balenă cu spatele rupt a reușit să parcurgă 5.000 de kilometri
Delfinii formează structuri sociale și alianțe similare cu cele ale oamenilor
Un virus potențial periculos infectează balenele și delfinii din Pacific