Drepturile unui cuplu de același sex, recunoscute de o instanță din Coreea de Sud
O instanță sud-coreeană a recunoscut recent acoperirea de către asigurările de sănătate de stat a unui cuplu de același sex, infirmând o hotărâre a unei instanțe inferioare care a refuzat aceste beneficii.
Hotărârea Înaltei Curți din Seul este „prima recunoaștere de către instanță a statutului juridic al unui cuplu de același sex”, a declarat avocatul Ryu Min-hee, care face parte din echipa de avocați care a reprezentat reclamantul, citat de Reuters.
Coreea de Sud nu recunoaște din punct de vedere legal căsătoria între persoane de același sex.
Drepturile unui cuplu de același sex au fost recunoscute, marcând o decizie istorică
Reclamantul, So Sung-wook, a intentat un proces împotriva Serviciului Național de Asigurări de Sănătate în 2021, după ce casa de asigurări de sănătate de stat i-a refuzat beneficiile de soț/soție, în ciuda faptului că a acordat astfel de drepturi și altor cupluri de drept comun.
O instanță inferioară declarase că o uniune între persoane de același sex nu poate fi considerată o căsătorie de drept comun în conformitate cu legislația actuală și a decis în favoarea asiguratorului.
Potrivit lui Ryu, curtea de apel a declarat că sistemul de acoperire a soțului/soției din cadrul sistemului de asigurări de sănătate de stat nu este doar pentru familii, așa cum este definit de lege, iar neacordarea drepturilor persoanelor care au relații homosexuale reprezintă o discriminare.
Cum a răspuns Serviciul Național de Asigurări de Sănătate?
Protejarea drepturilor minorităților este „cea mai mare responsabilitate” a instanței, în calitate de „ultim bastion” al drepturilor omului, a adăugat Curtea.
Serviciul Național de Asigurări de Sănătate va face apel la această hotărâre.
„Este o decizie importantă care apropie Coreea de Sud de realizarea egalității în materie de căsătorie„, a declarat Boram Jang, cercetător pentru Asia de Est la Amnesty International: „Drumul e încă lung pentru a pune capăt discriminării împotriva comunității LGBTI, dar această hotărâre oferă speranța că prejudecățile pot fi depășite”.