În iunie 2022, 61 de organizații din Marea Britanie au început o perioadă de testare de șase luni a săptămânii de lucru de patru zile. Angajații urmau să beneficieze de o reducere de 20% a orelor de lucru, fără nicio modificare a salariului, în timp ce companiile urmăreau îndeaproape productivitatea. Acum, rezultatele testului arată cum bunăstarea angajaților a crescut, iar numărul bolnavilor a scăzut, și toate acestea fără niciun prejudiciu pentru rezultatele financiare.
Organizația non-profit 4 Day Week Global a condus studiul alături de campania britanică 4 Day Week Campaign, iar cercetarea a fost realizată de o echipă de oameni de știință de la Universitatea din Cambridge, Colegiul din Boston și de la grupul Autonomy.
Au fost implicați în jur de 2.900 de angajați, dintr-o gamă largă de industrii, de la IT până la servicii financiare și de sănătate și de la un restaurant de tipul „fish and chips”.
Lucrurile arătau bine chiar și la jumătatea procesului, multe companii raportând rezultate intermediare pozitive. Rapoarte la fel de optimiste au fost publicate după un program pilot comparabil în America de Nord și în Irlanda.
„Metoda acestui experiment pilot le-a permis cercetătorilor noștri să treacă dincolo de sondaje și să analizeze în detaliu modul în care companiile gestionau schimbările”, a declarat dr. David Frayne de la Universitatea din Cambridge, într-un comunicat.
Comparativ cu începutul perioadei de probă, 71% dintre angajați au raportat niveluri mai scăzute de epuizare în cadrul săptămânii de lucru de patru zile, iar 39% au spus că s-au simțit mult mai puțin stresați. Personalul a raportat un echilibru mai bun între viața profesională și cea privată. 62% dintre ei au considerat că este mai ușor să echilibreze munca și socializarea, iar 62% se simt mai capabili să jongleze cu responsabilitățile profesionale și cele de îngrijire, potrivit IFL Science.
Această îmbunătățire a stării de bine a fost confirmată și de rezultatele privind bolile și retenția angajaților. Companiile participante au raportat cu 65% mai puține zile de concediu medical și o scădere de 57% a numărului de angajați care părăsesc forța de muncă.
Pe lângă toate acestea, veniturile companiei au crescut ușor în timpul studiului, în medie cu 1,4%, astfel încât schimbările nu au afectat productivitatea.
Poate că nu este surprinzător faptul că 92% dintre companiile participante și-au manifestat dorința de a continua programul, iar 18 dintre ele au confirmat deja că schimbările au devenit permanente.
„Ne simțim foarte încurajați de rezultate, care au arătat numeroasele moduri în care companiile transformă săptămâma de patru zile dintr-un vis într-o politică realistă, cu beneficii multiple”, a spus Frayne.
Studiul complet poate fi accesat pe 4 Day Week Global.
Săptămâna de lucru de 4 zile. În ce țară din Europa devine posibilă?
Unele companii investesc în dispozitive de citire a gândurilor pentru angajații lor
Managerii români consideră că flexibilizarea programului ar putea crește productivitatea angajaților
Câte dintre companii își recompensează angajații la final de an