Fost director executiv al Google susține că Inteligența Artificială ar fi la fel de revoluționară pentru război precum armele nucleare

21 02. 2023, 00:00

Fostul director executiv al Google Eric Schmidt a pledat pentru utilizarea militară a Inteligenței Artificiale (AI) pentru a construi un sistem de apărare mai robust și mai adaptabil pentru Statele Unite împotriva Chinei și a altor rivali.

AI ar putea fi la fel de revoluționară pentru război ca armele nucleare, a afirmat Schmidt într-un interviu recent.

„Din când în când, apare câte o nouă armă, o nouă tehnologie care schimbă lucrurile. Einstein i-a scris o scrisoare lui Roosevelt în anii 1930, spunând că există această nouă tehnologie, arma nucleară, care ar putea schimba războiul, ceea ce e clar că s-a întâmplat. Aș spune că autonomia [alimentată de Inteligența Artificială] și sistemele descentralizate și distribuite sunt la fel de puternice”, a declarat Schimdt, potrivit Interesting Engineering.

Pentagonul trebuie să se adapteze la noile tehnologii

Acesta a declarat că Pentagonul trebuie să se adapteze mai rapid la noile tehnologii, menționând că Guvernul SUA a fost lent în ceea ce privește schimbarea.

Schmidt susține că accelerează eforturile de a utiliza AI avansată pentru a alimenta armata americană și că a strâns deja 13 milioane de dolari, în cadrul unei finanțări inițiale pentru Istari. Compania start-up Istari, la care Schmidt este co-fondator, folosește învățarea automată (ML) pentru construirea și testarea armelor militare în format digital.

„Echipa Istari aduce modelelor și simulărilor o utilizare de tip Internet. Acest lucru deblochează posibilitatea unei agilități de tip software pentru viitoarele sisteme fizice. Este foarte interesant”, a spus acesta.

Sisteme de apărare mai puternice, bazate pe Inteligența Artificială

Schmidt este de părere că astfel de companii de tehnologie pot fi folosite pentru a construi sisteme de apărărare mai puternice, bazate pe AI, care pot concura cu forțele din țări precum China, „încercând să aducă tehnologia și gândirea din Silicon Valley în Armata SUA”.

„Să ne imaginăm că vom construi un sistem de luptă mai bun. Am construi o companie de tehnologie. Aceasta ar realiza un număr mare de dispozitive ieftine, foarte atrăgătoare iar aceste dispozitive sau drone ar avea senzori și ar fi conectate în rețea”, a descris fostul director executiv al Google.

China, o reală amenințare pentru SUA

Schmidt a declarat în toamna anului 2022 că National Security Commission on Artificial Intelligence (NSCAI) i-a schimbat viața prin conștientizarea amenințării pe care o reprezintă China pentru SUA.

„Ne confruntăm cu o provocare foarte importantă din partea unui concurent foarte, foarte concentrat, care știe ce face”, a spus Schmidt .

Schmidt a recunoscut în același interviu că departamentul trebuie să își actualizeze strategia de Inteligență Artificială și a caracterizat armata drept „ființe umane extraordinare în cadrul unui sistem prost”, care este lent în adoptarea noilor tehnologii.

Vă mai recomandăm și:

Vladimir Putin susține că Rusia ar folosi arme nucleare doar ca ripostă la un atac similar

Câte arme nucleare există în întreaga lume?

Inteligența Artificială din medicina veterinară ridică provocări etice

Materialul cu Inteligență Artificială care învață comportamente și se adaptează la noi condiții