Topirea calotelor glaciare va crește nivelul mărilor cu 1,4 metri

19 02. 2023, 08:00

Topirea calotelor glaciare ale Antarcticii de Vest și Groenlandei ar putea crește nivelul mării cu aproximativ 1,4 metri, conform unui nou studiu. 

Aproape că este de la sine înțeles faptul că o creștere a nivelului mării ar fi catastrofală pentru multe dintre comunitățile de coastă ale lumii, care încep deja să resimtă efectele acestui fenomen.

Media globală a nivelului mării a crescut cu până la 20 de centimetri în ultimul secol. Un aspect care adesea nu este suficient discutat în previziuni este modul complicat în care calotele glaciare vor reacționa la schimbările climatice, potrivit IFL Science.

Emisiile ridicate vor duce la topirea calotelor glaciare până în 2150

„Modelele computerizate care simulează dinamica calotelor de gheață din Groenlanda și Antarctica nu iau în considerare faptul că topirea calotei glaciare va afecta procesele oceanice, care, la rândul lor, se pot reflecta asupra calotei și a atmosferei”, a explicat într-un comunicat Jun Young Park, primul autor al studiului și doctorand la Centrul IBS pentru Fizica Climei și la Universitatea Națională Pusan din Coreea de Sud.

În noul studiu, cercetătorii din Coreea de Sud au folosit simulări supercomputerizate ca să afle ce fel de impact vor avea schimbările climatice asupra creșterii nivelului mării. Echipa a vrut să înțeleagă topirea calotei glaciare și ciclurile dificile de feedback pe care le implică.

Principala concluzie a cercetătorilor a fost că, în cazul unui scenariu viitor cu emisii ridicate, o pierdere ireversibilă a calotelor glaciare din Antarctica de Vest și Groenlanda va avea loc până în 2150. În acest scenariu pesimist, numai topirea acestor două calote gigantice va duce la o creștere de 1,4 metri a nivelului global al mării.

O posibilă soluție? Emisii de carbon net zero înainte de 2060

Dar chiar și într-un scenariu mai puțin pesimist, în care combustibilii fosili ar fi reduși până la sfârșitul acestui secol, topirea calotelor glaciare de la sine ar putea duce la creșterea nivelului mării cu 0,5 metri până în 2150. Dacă lucrurile rămân la fel ca în prezent, ne așteptăm la o creștere a nivelului mării de cel puțin 100 de centimetri din cauza topirii calotelor de gheață.

Autorii studiului susțin că singura modalitate de a preveni un efect accelerator de topire a calotei glaciare și de creștere a nivelului mării este cel prin care statele lumii vor ajunge la emisii de carbon net zero înainte de 2060.

Multe țări și-au propus să atingă un nivel net zero până în 2050, dar există mult scepticism cu privire la atingerea acestor obiective.

Vă mai recomandăm și: 

Orașele de lemn ar putea reduce emisiile de carbon cu 100 de miliarde de tone până în 2100

Urșii din „capitala mondială a urșilor polari” riscă să moară de foame

Un spărgător de gheață a efectuat o călătorie record în Antarctica

Cercetătorii au descoperit un nou tip de gheață cu o organizare moleculară dezastruoasă