Prima femeie astronaut trimisă de Arabia Saudită în spațiu
Arabia Saudită va trimite prima sa femeie astronaut în spațiu în 2023, aceasta fiind cea mai recentă dintre încercările regatului de a-și reface imaginea controversată.
Rayyana Barnawi se va alătura compatriotului saudit Ali Al-Qarni într-o misiune de zece zile pe Stația Spațială Internațională (ISS), a anunțat agenția de presă saudită SPA, potrivit Phys.org.
Barnawi și Al-Qarni vor zbura la bordul unei nave SpaceX Dragon, ca parte a unei misiuni din această primăvară efectuată de compania spațială privată Axiom Space.
Emiratele Arabe Unite, prima țară arabă care și-a trimis un cetățean în spațiu
De asemenea, la bordul Ax-2 se vor afla Peggy Whitson, fost astronaut NASA, care va efectua al patrulea său zbor pe ISS și John Shoffner, om de afaceri din Tennessee, care va fi pilotul navei spațiale.
Echipajul navei AX-2 va fi lansat spre ISS cu o rachetă Falcon-9, de la Complexul spațial 39A al Centrului Spațial Kennedy al NASA, din Florida, Statele Unite.
Arabia Saudită, o țară bogată în petrol, va călca pe urmele Emiratelor Arabe Unite care, în anul 2019, au devenit prima țară arabă care și-a trimis un cetățean în spațiu. Astronautul Hazzaa al-Mansoori a petrecut opt zile pe ISS.
Un alt cetățean din Emiratele Arabe Unite, Sultan Al-Neyadi va efectua, de asemenea, o călătorie pe stația spațială în luna februarie.
Monarhiile din Golful Persic au încercat să promoveze noi reforme
Poreclit „Sultanul Spațiului”, Neyadi, în vârstă de 41 de ani, va deveni primul astronaut arab care va petrece șase luni în spațiu, după ce va decola spre ISS la bordul unei rachete Falcon 9.
Monarhiile din Golful Persic au încercat să își diversifice economiile dependente de energie printr-o multitudine de proiecte. Liderul Arabiei Saudite, prințul moștenitor Mohammed bin Salman a încercat, de asemenea, să scape de imaginea austeră a regatului prin promovarea de reforme.
De la venirea sa la putere în 2017, femeilor li s-a permis să conducă și să călătorească în străinătate fără un tutore, iar proporția lor în forța de muncă a crescut de peste două ori din 2016, de la 17% la 37%.
Totuși, această incursiune a Arabiei Saudite în spațiu nu este prima.
Axiom Space a efectuat prima sa misiune privată cu astronauți pe ISS în aprilie 2022
În 1985, prințul saudit Sultan bin Salman bin Abdulaziz, pilot al forțelor aeriene, a luat parte la o misiune spațială organizată de SUA, devenind primul arab musulman care a călătorit în spațiu.
În 2018, Arabia Saudită a înființat un program spațial, iar în 2022 a lansat un altul pentru a trimite astronauți în spațiu, toate acestea făcând parte din agenda Vision 2030 a prințului Salman pentru diversificarea economică.
Axiom Space a efectuat prima sa misiune privată cu astronauți pe ISS în aprilie 2022. Patru astronauți privați au petrecut 17 zile pe orbită în cadrul Ax-1.
Vă mai recomandăm și:
Rusia a descoperit o gaură într-o navă spațială andocată la Stația Spațială Internațională
Emiratele Arabe Unite anunță o misiune pentru a explora planeta Venus și Centura de asteroizi
Arabia Saudită vrea să investească 1 miliard de dolari pe an în cercetarea anti-îmbătrânire