Un veteran nepalez, rămas fără ambele picioare, plănuiește să ajungă pe vârful Everest
Un veteran care și-a pierdut ambele picioare în Afganistan plănuiește să ajungă pe vârful Everest. Hari Budha Magar, un fost Gurkha, speră să fie prima persoană cu ambele picioare tăiate, inclusiv genunchiul, care escaladează muntele.
Hari Budha Magar colaborează cu o echipă formată numai din nepalezi pentru a încerca să cucerească cel mai înalt munte din lume în luna mai.
Deși va avea „picioare speciale de cățărare” dotate cu încălzitoare cu baterii pentru a evita degerăturile, bărbatul de 43 de ani se va „târî” pe Everest cu ajutorul mâinilor.
Doi alpiniști cu picioarele tăiate au mai atins vârful Everest
El estimează că îi va lua de trei ori mai mult timp decât alpiniștilor sănătoși pentru a ajunge pe vârful de 8.848 de metri, dar se declară încrezător.
Doi alpiniști cu picioarele tăiate, sub genunchi, au mai atins vârful Everest. Realizarea ascensiunii fără genunchi este semnificativ mai dificilă, relatează The Guardian.
Budha Magar, un bărbat optimist și vesel, de un optimism contagios, își descrie mersul ca fiind asemănător cu cel al unui „pinguin”, propulsat de șolduri.
Într-un interviu acordat publicației The Guardian, el a glumit pe seama avantajelor vieții fără picioare, cum ar fi „lipsa șosetelor urât mirositoare” și „posibilitatea de a se întinde pe canapele foarte mici”.
Budha Magar, prima persoană cu picioarele amputate care a ajuns pe vârful Mera Peak
Pe lângă faptul că își împinge propriul corp, Budha Magar vrea să schimbe percepția asupra dizabilității.
„Mai ales în locurile îndepărtate, persoanele cu dizabilități sunt considerate povara pământului, iar dizabilitățile sunt văzute ca păcate ale unei vieți anterioare”, a spus el.
În 2017, Budha Magar a devenit prima persoană cu picioarele amputate care a ajuns pe vârful Mera Peak, cel mai înalt vârf de trekking din Nepal (6.476 de metri), la peste 6.000 de metri altitudine. El a mai escaladat Mont Blanc (4.810 metri) și Kilimanjaro (5.895 metri). Anul trecut a abandonat o tentativă de escaladare a unui alt vârf din Himalaya, Muntele Himlung (7.126 de metri), după ce unul dintre membrii echipei sale s-a îmbolnăvit, iar întregul echipaj a fost aproape îngropat de zăpadă.
O bombă l-a lăsat fără picioare
Născut într-o zonă izolată din Nepal, Budha Magar s-a căsătorit la 11 ani, devenind tată la 17 ani. A părăsit Nepalul la 19 ani, fiind unul dintre cei 230 de nepalezi aleși să se înroleze în armata britanică din 10.000 de candidați, ademenit de un salariu mai mare decât cel al prim-ministrului Nepalului. A servit timp de 15 ani, dar în aprilie 2010, în timp ce se afla în patrulare în Afganistan, a călcat pe o bombă și a rămas fără picioare. A petrecut 18 luni în depresie, înainte ca o organizație caritabilă pentru veterani, Battle Back, să-i ofere șansa de a face parașutism. „A fost un moment de cotitură pentru mine”, a spus el.
„În Gurkhas avem un motto, E mai bine să mori decât să fii un laș, așa că nu pot fi un laș. Iar când am aterizat pe pământ mi-am dat seama că, și fără picioare, ești capabil să faci o mulțime de lucruri”.