Oile care trec prin evenimente stresante împreună creează o legătură care le unește ulterior
O echipă de specialiști în comportamentul animalelor de la Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization, din Australia, a constatat că oile care trec prin evenimente stresante împreună au tendința de a se strânge laolaltă după aceea, în comparație cu oile care nu au suferit traume.
Un studiu anterior a arătat că oile sunt capabile să recunoască și să își amintească fețele altor oi și pe ale oamenilor. În acest nou efort, cercetătorii au folosit această capacitate ca să testeze reacțiilor oilor la evenimente stresante conform Phys.org.
Cercetările anterioare au arătat că oamenii au tendința de a crea legături atunci când trec prin evenimente stresante. Echipele de cercetare s-au întrebat dacă același lucru este valabil și în cazul oilor. Studiul a fost publicat în revista Biology Letters.
Prin ce evenimente stresante au trecut oile?
Pentru a afla acest lucru, echipa a apelat la ajutorul a 70 de oi, acestea fiind femele adulte, care nu se cunoșteau între ele. Grupul a fost împărțit în șapte subgrupuri de câte zece oi fiecare. Unele dintre subgrupuri au fost apoi expuse la diferite tipuri de evenimente stresante, în timp ce alte grupuri nu au fost expuse.
Evenimentele stresante au inclus faptul că oile au fost mânate de un câine, transportate într-o remorcă, că au fost încolăcite și ținute în brațe de un om și că au fost supuse unor simulări în care lâna este îndepărtată de pe picioare și de pe coadă, folosindu-se mașini de tuns electrice.
După toate acestea, oilor li s-au montat dispozitive GPS pentru a le fi urmărite mișcările și au fost adunate pe o pășune comună.
Comportamentul oilor indică o legătură datorată unei situații stresante împărtășite
Observarea comportamentului oilor a arătat că, inițial, oile care se cunoșteau la începutul testării, înainte de împărțirea în grupuri mai mici, s-au apropiat unele de altele. Însă, la scurt timp după aceea, oile au început să părăsească astfel de grupuri pentru a se îndrepta spre oile cu care au împărtășit evenimentele stresante.
Acele oi care nu au fost supuse unor evenimente stresante au rămas în grupul lor inițial.
Cercetătorii sugerează că acest comportament al oilor indică în mod clar că acestea au format un fel de legătură în urma unui eveniment stresant trăit împreună. Totodată, oamenii de știință au precizat că oile nu au fost rănite în timpul experimentului, toate activitățile stresante fiind de genul celor la care sunt supuse în mod obișnuit. Singura diferență a fost că multe dintre situații au avut loc în aceeași zi.
Vă mai recomandăm și:
Unele specii de păianjen au evoluat să fie ființe sociale, deși nu au creier
Delfinii formează structuri sociale și alianțe similare cu cele ale oamenilor
Un câine robot numit Morti a învățat să meargă în doar o oră
Chiar și animalele de companie pot răci! Iată cum să le ferești de răceală