Marina SUA a publicat imagini cu resturile presupusului balon-spion chinezesc pe pagina de Facebook a Comandamentului Forțelor Flotei, la două zile după ce balonul a fost doborât în largul coastei Myrtle Beach, Carolina de Sud.
Vestea despre balon a devenit publică atunci când acesta a fost văzut deasupra statului american Montana, acolo unde Armata americană dispune de trei silozuri de rachete nucleare. Armata americană a transmis atunci că este „foarte încrezătoare” că balonul îi aparține Republicii Populare Chineze și a fost folosit în scopuri de supraveghere, acuzație pe care China a negat-o.
După ce a evaluat că balonul nu reprezenta o amenințare imediată, Armata a permis balonului să treacă de SUA continentale și apoi l-a doborât în timp ce trecea peste apele teritoriale. Acest lucru a îngreunat recuperarea, deoarece resturile presupusului balon-spion chinezesc au fost împrăștiate pe o distanță de 11 km în Oceanul Atlantic.
Marina SUA a pus apoi în acțiune două nave și vehicule subacvatice fără pilot, ca parte a efortului de căutare a resturilor.
Experții cred că analiza resturilor le-ar putea oferi Statelor Unite mai multe detalii despre tipul de echipament de supraveghere transportat la bord și despre modul în care acesta a transmis informațiile. Cu toate acestea, au existat și temeri că echipamentul ar putea fi încărcat cu explozibili care ar putea afecta personalul american care intră în contact cu el.
Balonul a fost descris ca având o înălțime de 60 de metri, iar încărcătura sa a fost estimată la o greutate de mii de kilograme, comparabilă cu un avion regional, a scris publicația BBC, citată de Interesting Engineering.
Pentru recuperarea balonului, Marina SUA a desfășurat și o navă echipată cu o macara uriașă. Cu toate acestea, imaginile înfățișează personalul recuperând balonul cu mâna de pe o barcă mai mică.
Descoperirea balonului pe cerul SUA, care se presupune că a trecut neobservat cu ocazii anterioare, a declanșat acum o dispută diplomatică între SUA și chinezi. În timp ce China susține ferm că balonul are o funcție civilă și a intrat „întâmplător” în spațiul aerian al SUA, lucrurile s-au complicat după observarea unui alt balon deasupra Americii Latine.
Oficiali anonimi ai agențiilor de informații americane au declarat pentru The Washington Post că aceste baloane fac parte dintr-un vast program de supraveghere aeriană al chinezilor, care a fost desfășurat în trecut în țări importante din punct de vedere strategic precum Japonia, India, Taiwan și Filipine.
Cel mai bătrân câine care a trăit vreodată intră în Cartea Recordurilor
Porsche a greșit prețurile în China. Ce mașini a vândut la preț de chilipir?
China susține că a clonat trei „super vaci” foarte productive