Brexitul costă economia britanică 100 de miliarde de lire sterline pe an (124 de miliarde de dolari), iar efectele se întind de la investiţiile în afaceri până la capacitatea companiilor de a angaja muncitori, relatează Bloomberg, citat de Ziarul Financiar.
O analiză realizată de Bloomberg la trei ani de la ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană conturează o imagine sumbră a pagubelor provocate de modul în care a fost gestionată de guvernul conservator despărţirea de Uniunea Europeană.
Economiştii Ana Andrade şi Dan Hanson estimează că economia este cu 4% mai mică decât ar fi putut fi, investiţiile în afaceri fiind semnificativ întârziate, iar deficitul de lucrători din UE este din ce în ce mai mare.
Cu toate acestea, este clar că performanţa economică a Regatului Unit a început să se îndepărteze de restul Grupului celor şapte după votul din 2016 pentru ieşirea din UE şi s-a extins de atunci.
Performanţa scăzută se explică parţial prin investiţiile întreprinderilor, deoarece firmele au pus în aşteptare deciziile de cheltuieli din cauza incertitudinii cu privire la ceea ce ar însemna viaţa în afara UE. Deşi o parte din această prudenţă se risipeşte, Regatul Unit mai are un drum lung de parcurs pentru a reduce decalajul faţă de principalii săi colegi. La aproximativ 9% din PIB, investiţiile întreprinderilor sunt în urma mediei Grupului celor şapte, de 13%.
Economia britanică continuă să fie afectată de deficitul de forţă de muncă – iar Brexit-ul nu a jucat un rol minor.
Hanson şi Andrade estimează că există cu 370 000 de lucrători din UE mai puţini angajaţi în Regatul Unit decât ar fi fost cazul dacă Marea Britanie ar fi rămas pe piaţa unică, cifră compensată doar parţial de sosirea cetăţenilor din afara UE.