Meteorologii au surprins imagini uimitoare cu nori rari cunoscuți drept „mame perlelor”, care s-au format la mare înălțime deasupra Scoției.
Astfel de nori tind să se formeze la temperaturi extrem de scăzute, mai sus de regiunile polare, dar au fost observați recent de meteorologii afiliați BBC din Aberdeenshire, Highlands și Moray, în Scoția, potrivit The Guardian.
Cunoscuți și ca nori stratosferici polari, „Mama perlelor” este una dintre cele mai frumoase formațiuni care pot fi văzute pe cerul amurgului. Norii și-au căpătat denumirea de la culorile pastelate irizate, produse de lumina Soarelui, care se difractă în jurul micilor cristale de gheață din interiorul lor.
Aproape toți norii se formează în troposferă, care se află la o înălțime de peste 9.000 de metri și 15.200 de metri deasupra suprafeței Pământului. Dar norii stratosferici polari se formează mai sus, în stratosferă, la 20.000 de metri și 30.000 de metri. Pentru că stratosfera este atât de uscată, temperaturile trebuie să fie extrem de reci, sub minus 78 de grade Celsius, pentru ca umezeala să se transforme în cristale de gheață, care formează norii stratosferici polari.
Norii sunt o priveliște mai comună în timpul iernilor scandinave sau canadiene, acolo unde atmosfera se poate răci până la temepratura necesară, dar observațiile sunt rare în Marea Britanie, unde este mai cald și există latitudini mai mici.
Norii stratosferici polari apar în Marea Britanie atunci când aerul rece polar se răspândește spre sud din cauza unei schimbări în vortexul polar, vânturile de iarnă cu putere de uragan care circulă la aproximativ 48 de metri înălțime în stratosferă.
Norii stratosferici polari se văd cel mai bine în timpul amurgului, adică cu puțin timp înainte de răsăritul Soarelui și după apusul acestuia, când Soarele se află la cel mult șase grade sub orizont. Întrucât norii sunt atât de sus, aceștia sunt încă iluminați de Soare și apar astfel în culori izbitoare și strălucitoare pe cerul mai întunecat din jur.
„În acest moment, vortexul polar, care de obicei este mai mult spre pol, este puțin deplasat spre Marea Britanie, astfel că există acel aer rece în stratosferă care permite formarea acestor nori. Faptul că acești nori se formează la momentul potrivit și în locul potrivit, fără alți nori care să împiedice observarea lor, este ceea ce îi face atât de rari în Marea Britanie”, a declarat meteorologul Tom Tobler.
Norii interstelari ar fi jucat un rol-cheie în formarea elementelor de bază ale vieții
Ce este un vortex polar şi de ce afectează el Statele Unite?