Volumul „Melancolia”, scris de Mircea Cărtărescu și publicat de editura Albert Bonniers Förlag, în traducerea semnată de Inger Johansson, va fi lansat în Suedia, pe 16 februarie 2023, anunță Institutul Cultural Român din Stockholm.
Evenimentul de lansare va fi marcat printr-o dezbatere la care participă scriitorul Mircea Cărtărescu, alături de jurnalista și scriitoarea suedeză Cecilia Hansson. Mircea Cărtărescu, care are zece volume publicate în suedeză, va împărtăși publicului experiența de scriere a cărții „Melancolia‟ și va răspunde la întrebări din partea publicului. La eveniment, va participa și traducătoarea Inger Johansson care i-a tradus scriitorului, în limba suedeză, nouă dintre cele mai importante cărți. La finalul evenimentului, scriitorul va acorda autografe.
Mircea Cărtărescu a devenit cunoscut publicului suedez în 2002, odată cu „Nostalgia‟ (Albert Bonniers Förlag), descrisă în presa locală ca „proză europeană de mare calibru în spiritul modernismului târziu‟ (Svenska Dagbladet). „Nostalgia‟ a fost reeditată anul acesta în Suedia.
După 30 de ani de la apariţia acestei cărți în România și după 21 de ani de la prima ediție din Suedia, scriitorul a revenit cu alte povestiri, reunite sub titlul „Melancolia”.
Mircea Cărtărescu are următoarele cărți traduse de Inger Johansson și publicate în Suedia la Albert Bonniers Förlag: Melancolia (2023), Solenoid (2019), Levanten (2015), Travesti (2013), Dagbok 1994-2003 (2011), Orbitor. Höger vinge (2008), Orbitor. Kroppen (2006), Orbitor. Vänster vinge (2004), Nostalgia (2002, 2023). În 2008, i-a apărut antologia de poezie, En lycklig dag i mitt liv/ O zi fericită din viaţa mea, tradusă de Dan Shafran & Lars-Inge Nilsson.
„Melancolia‟, publicată la începutul acestui an în Suedia, are deja cronici elogioase în cele mai prestigioase publicații din Suedia. Cartea se află pe primul loc în topul celor mai bune cărți de literatură ale momentului în Suedia, conform cotidianului „Svenska Dagbladet‟.
Mircea Cărtărescu este considerat unul dintre cei mai importanți scriitori români ai zilelor noastre, având de asemenea o carieră literară internațională remarcabilă. În ultimul deceniu a fost unul dintre numele frecvent menționate ca solide candidaturi la Premiul Nobel pentru literatură. Uniunea Scriitorilor din România l-a propus oficial, de două ori, la acest premiu. Este membru al Uniunii Scriitorilor și al PEN România.
A publicat peste 30 de volume, traduse în mai mult de 25 de limbi. Este profesor doctor la Universitatea din București. Este laureat al mai multor premii internaționale prestigioase ca Premiul Thomas Mann, Premiul de Stat al Austriei, Premiul Formentor, Premiul internațional de literatură al orașului Berlin, Premiul orașului Leipzig pentru înțelegere europeană, Premiul FIL pentru Literaturi Romanice la Guadalajara în 2022.