ChatGPT, generatorul de text al OpenAI, a trecut examenele de la o facultate din SUA
Un chatbot alimentat de o mulțime de date de pe Internet a trecut examenele la o facultate de drept din SUA, după ce a scris eseuri pe teme care variază de la dreptul constituțional, fiscalitate și până la răspundere civilă.
ChatGPT, dezvoltat de OpenAi, o companie americană care a primit recent susținere financiară de la Microsoft, utilizează Inteligența Artificială (AI) pentru a genera fluxuri de text, pornind de la simple solicitări.
Rezultatele au fost atât de bune, încât profesorii au avertizat că acest lucru ar putea duce la trișare pe scară largă și chiar la sfârșitul metodelor tradiționale de predare în clasă.
Un test juridic trecut cu succes
Jonathan Choi, profesor la Facultatea de Drept a Universității Minnesota, din SUA, i-a dat robotului același test pe care obișnuiește să îl dea și studenților, constând în 95 de întrebări grilă și 12 întrebări tip eseu, potrivit TechXplore.
Într-un raport intitulat „ChatGPT merge la facultatea de drept”, recent publicat, Choi și autorii au spus că robotul a obținut un scor general de C+, echivalentul notei de 7 în sistemul de educație din România.
Deși acest lucru a fost suficient pentru a trece, robotul a fost ultimul din clasă la aproape toate materiile și a bifat mai multe răspunsuri la întrebările tip grilă, care implică matematică.
„La redactarea de eseuri, ChatGPT a demonstrat o bună înțelegere a regulilor juridice de bază și a avut o organizare și o compoziție solidă și constantă”, au scris autorii.
Însă robotul „a avut probleme la identificarea problemelor atunci când i s-a dat o întrebare deschisă, o abilitate esențială la examenele facultății de drept”.
Autoritățile se opun folosirii ChatGPT în școli
Oficialii din New York și alte jurisdicții au interzis folosirea ChatGPT în școli, dar Choi a sugerat că ar putea fi un ajutor didactic valoros.
„ChatGPT nu a fost, în general, un bun student la drept atunci când a acționat singur. Dar ne așteptăm ca, în colaborare cu oamenii, modelele de limbaj ca ChatGPT ar fi foarte utile pentru studenții la drept care dau examene și pentru avocații practicieni”, a scris profesorul Choi pe Twitter.
Lăsând la o parte posibilitatea de a trișa, Choi a scris că doi din trei corectori au depistat lucrarea scrisă de un robot.
„Ei au avut o bănuială, iar bănuiala lor a fost corectă, deoarece ChatGPT a avut o gramatică perfectă și era cumva repetitiv”, scrie Choi.
Vă mai recomandăm și:
Ar putea AI-ul ChatGPT să înlocuiască vreodată oamenii?
Microsoft și-a mărit profiturile și a depășit estimările analiştilor Wall Street
Care va fi următoarea revoluție în tehnologie, în viziunea lui Bill Gates?